Kako je porezni dužnik dobivao milijunske poticaje i gradio u Parku prirode

24.04.2023.

23:50

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/B.A./HRT

Koić je na poljoprivrednom zemljištu u Parku prirode izgradio osam objekata

Koić je na poljoprivrednom zemljištu u Parku prirode izgradio osam objekata

Foto: Labirint / HRT

Kako je moguće biti veliki porezni dužnik, a istovremeno dobivati milijunske poticaje? Kako je moguće godinama neometano graditi u Parku prirode na državnoj zemlji? Upravo je to činio zadarski poduzetnik Ante Koić, kojemu je posvećena nova epizoda HTV-ove emisije Labirint.

- Evo, ovdje je palača pravde, koju čekam 16 godina. Trebala sam donijeti šator ovdje i 16 godina spavati dok je ne dočekam, govori nam Dušanka Karišik, čiji je brat zbog niza propusta institucija završio na ulici.


2021. godine u Labirintu smo donijeli priču o Zadraninu Jugoslavu Karišiku, koji je godinama živio u stanu koji je njegova majka Jagoda Blažević kupila 2005. godine. Ona je ubrzo potom završila u bolnici i preminula. Bivši vlasnik Ante Koić našao se na listi poreznih dužnika. Porezna uprava bez ikakve provjere na ime njegova duga ovršila je stan u kojemu je živio Karišik.

Karišik je ostao bez stana, a u međuvremenu je preminuo.


Dvije godine poslije, u novoj epizodi Labirinta Dušanka Karišik, pokazuje nam drvarnicu gdje je Jugoslav spavao 15-ak dana i gdje je, kaže, dobio upalu pluća od koje je umro.


- Gdje su ga satjerali, pored svoga stana u kojem je živio 15 godina, kaže.


- Peče me i boli, 24 sata je to meni u glavi.

"Država kojoj si dužan te nagrađuje"


U godinu dana ostala je bez brata i sina, koji je preminuo nakon operacije crijeva.


Antu Koića prijavila je za kazneno djelo prevare.

- Prevario me najprije za taj ugovor, prevario me za novac koji mi nije vratio, kaže Dušanka.

Koić je, kaže, osuđen, ali ne za prevaru.


- Ovdje piše da je prebacio električnu energiju na moju pokojnu majku, to znači na mrtvu osobu. I tu je osuđen 10 mjeseci uvjetno, pokazuje nam dokumente.


- On ne negira da je stan prodao, on kaže da ga je prodao, da je on nas upozoravao da se mi uknjižimo. Ma koga si ti upozoravao, tko te pozna uopće? Nisam ga vidjela od tog dana, kaže Karišik.


- Stalno navode da se nije uknjižila. Ja govorim da se nije mogla knjižiti, bila je u bolnici, dobila je moždani udar, nije znala za sebe. Ja kažem, uknjižila se kod svetog Petra. Pa pogledajte datum kad je umrla, kad je završila u bolnici, kaže.


- Sve se vraća, sve se plaća. Kad tad. Neka pomisli na moju obitelj, na moga brata koji je završio na ulici. I kako je meni sada da mu grob ne mogu napraviti, nemam novca da mu ploču stavim. Ni imena ni prezimena, kaže Dušanka Karišik.


Ogorčeno ističe kako je sudac napisao da Koić lošeg imovnog stanja. Iako je Koić veliki porezni dužnik, istovremeno je dobivao milijunske poticaje.


- Država kojoj si dužan te nagrađuje, a ti istjeruješ ni krivog ni dužnog iz vlastitog stana. Mislim da to nema nigdje na svijetu, kaže Karišik.

Izgradio osam objekata u Parku prirode Velebit


A to je samo dio priče o Anti Koiću. Nakon što mu je Općina Starigrad Paklenica dala na korištenje poljoprivredno zemljište, on će na tom zemljištu, u Parku prirode Velebit, izgraditi osam objekata...


Nezavisni vijećnik Općinskog vijeća Starigrada Višeslav Jure Dokoza navodi kako je Koiću dodijeljeno oko 30 milijuna kvadrata pomno odabrane zemlje.


- Od 2015. godine uplaćeno mu je preko 10 milijuna kuna, kaže.


Odlazimo na predio Jatara kod Ante Milovca, koji je ondje naslijedio imanje od svog pokojnog djeda. Kaže kako ima probleme s Koićem, kojem je, kaže, općina Starigrad mimo zakona dodijelila zemlju. I ne samo njegovu. Kaže da mu je Koić prijetio smrću te da je zbog toga i osuđen na uvjetnu kaznu.


- On je meni uzurpirao zemljište na predjelu Jatara, nazivao me pogrdnim riječima, prijetio mi se, htio mi je štalu napraviti na metar i pol od ulaznih vrata. Došle su inspekcije, one su zabranile daljnje radove, to jednostavno stoji tako i dan danas, kaže Milovac.


Dokoza kaže da je Koićeva tvrtka na sebe registrirala preko 70 djelatnosti.


- Lažno prezentiraju Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju da je ta tvrtka čista, da nema problema, nikakvih repova, i oni daju povećane poticaje. Što je veća kvadratura, vi imate više poticaja. Po grlima stoke. Tu, primjerice, spominju da je imao krave dojilje. Nijedna krava dojilja nikada nije bila, kaže Dokoza.


- To je katastrofa, razumijete, govori nam Milovac.


- On sav otpad gura unutra. To sve što ugine gura unutra. Pogledajte gdje je zatvorio kozliće, pogledajte gdje ih drži - to je od Parka prirode zaštićena pećina, pokazuje nam. 


Dokoza kaže da su zgrade koje su gradili po Velikom Rujnu i Jatari prezentirali kao - staje za krave.

Oni su meni nudili mito, nudili su mi raznorazne funkcije, nema što sve nisu. Zauzvrat su tražili da šutim

Višeslav Jure Dokoza

Dokoza: Koić je imao Ramićevu zaštitu


Bivši načelnik Starigrada Krste Ramić rekao je da je Općina sve prijave proslijedila nadležnim institucijama.


- Nakon što izvršenik nije izvršio rješenja o uklanjanju građevina kojim ga se na izvršenja rješenja prisiljavalo trima novčanim kaznama, građevinski inspektor Državnog inspektorata donio je rješenje o izvršenju te je uklanjanje građevina izvršeno putem treće osobe, navodi Državni inspektorat. 


- Temeljem podnesene kaznene prijave Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv okrivljenog, dodaje.

U listopadu 2022. godine, 12 dana trajalo je rušenje osam bespravno sagrađenih objekata.


Dokoza ističe kako Koić poticaje nije sam sebi dodijelio.


- Dodijelio ih je APPR, oni su znali za to, bili su redovito upoznavani. Meni je rečeno otvoreno da oni znaju koja je osoba u toj agenciji, kaže Dokoza.


- Porezni dužnik pronevjerava poticaje, od toga gradi zgrade po Velebitu, uništava prirodu, uništava tuđa imanja, kupuje Mercedes od milijun kuna, dodaje.


Dokoza navodi kako je supervizija utvrdila da je brojčano stanje grla stoke tvrtke Alfa Koić nula, a da mu je od 2015. do 2021. isplaćeno 8,6 milijuna kuna pronevjerenih poticaja.


- Kako subjekt nadzora prema nalogu Samostalne službe za kontrolu mjera izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja nije prikupio stoku radi identifikacije grla, odnosno prebrojavanja i usporedbe zatečenog brojnog stanja grla s brojnim stanjem grla, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je ustanovila da subjekt nadzora za stočarstvo u cijelosti ne udovoljava uvjetima za ostvarivanje prava na potporu za stočarstvo u 2022. godini, navode iz Državnog inspektorata.


Što se tiče zemlje, Dokoza navodi da je također bila supervizija, koja je utvrdila da je preko 90 posto zemlje koja je dodijeljena nezakonito korišteno.


- Korisnik je bio predmetom kontrole površina i stoke i u 2022. godini, gdje su mu utvrđene nesukladnosti koje su rezultirale neisplatom potpore i višegodišnjim sankcijama, navodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Dokoza navodi da su smijenjeni načelnik Ramić i njegov pročelnik Marin Čavić 6. lipnja bez znanja Općinskog vijeća izdali nezakonitu potvrdu i 17. lipnja poslali u APPR da se tvrtku Alfa Koić bez javnog natječaja upiše na 22,7 milijuna kvadrata najatraktivnijeg brdsko planinskog dijela.


- Ja sam tražio na sjednici Općinskog vijeća 7. rujna 2022 godine da se ponište sve odluke prema tvrtki Alfa Koić i prema Anti Koiću kao fizičkoj osobi, što Krste Ramić i Marin Čavić nisu dopustili da se uvrsti u dnevni red, kaže Dokoza.


Kaže da je Koić imao i još uvijek ima zaštitu smijenjenog načelnika Ramića.


Dokoza, koji je je bio direktor komunalnog poduzeća u Starigradu, a 2008. godine dobio je izvanredni otkaz, kaže kako je dobio otkaz i progon zato što se kao čovjek oštro tome svim zakonskim sredstvima suprotstavio jer nije htio biti dio toga.


- Oni su meni nudili mito, nudili su mi raznorazne funkcije, nema što sve nisu. Zauzvrat su tražili da šutim, kaže Dokoza.

Načelnik osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog lažnog iskaza


U studenom 2022. godine, nakon 18 godina na mjestu načelnika Općine Starigrad, Krste Ramić morao je odstupiti. Pravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog davanja lažnog iskaza u slučaju protiv Dokoze. Dokoza kaže kako je 29. prosinca prošle godine donesena odluka da se obustavljaju isplate poticaja tvrtki Alfi Koić za 2022. godinu zbog dokazanih pronevjera.


- I nije mu isplaćena nijedna kuna za 2022. godinu, dodaje.

Milovac kaže kako na njegovom terenu i dalje sve isto stoji.


- Još je gori nered nego tada, nije napravljeno ništa, kaže Milovac, koji na naše pitanje je li ga strah odgovara potvrdno.


- Sudbina i tragedija obitelji gospođe Duške proizlazi iz ovoga, kaže Dokoza.

- Gospođa Duška nikada neće dočekati pravdu da vrati svoje izgubljene članove obitelji, to je teška tragedija, meni se plače. Izgubila je sina u borbi za pravdu, izgubila je brata u borbi za pravdu, zdravlje joj je teško narušeno, kaže.


Dušanka Karišik kaže kako je stan više ne zanima.

- On nama treba vratiti novce jer smo praktički mi njemu platili njegov porez, porezni dug, kaže.


Na kraju ove priče vraćamo se s njom na ulaz u drvarnicu u kojoj je njezin brat jedno vrijeme boravio prije smrti.

- Ovdje bih ja njih stavila, kaže Dušanka Karišik.

- Ovdje im je mjesto, s ovim rešetkama. Da više nikad ne izađu u životu. Nikad. Banda, poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!