Tajna uspješnog lova na lignje: Spretna ruka ili posebna varalica?

25.10.2021.

07:00

Autor: Melita Šare/Dnevnik/B.A./HRT

Lignjolov na Ugljanu

Lignjolov na Ugljanu

Foto: Dnevnik / HRT

Kad turisti odu, "bodulima" u listopadu jedino preostane poći u masline ili lignje. Iz dosade se tako razvio već peti po redu lignjolov - "Crnilo kup" u Lukoranu na otoku Ugljanu. Natjecatelji potegnu i iz Murtera, iz Pakoštane. Više od sto brodica, najviše dosad. Bogate nagrade, hrane u izobilju i zabava do kasno u noć.

Krenuli su. Čeka ih tri sata borbe s uvijek hirovitom lignjom. Više je od sto brodica, naviše dosad u pet godina. Od modernih glisera do starih gajeta. U čemu je tajna uspjeha? Mirna ruka, posebna varalica? Ako ne zna ovaj kapetan velike ribarice, tko će znati?


- Kako nam ide, ja mislim da je tunu lakše uhvatiti, kaže Paulo Mišlov, natjecatelj iz Kali.


Lukoranka Marina Sikirić iz lignjolova se ne vraća bez koje kile. Lošije je sreće na natjecanju.


- Trenutno ništa, samo smo digli štap iz mora, kaže.


- Neki kažu da je do ruke, a neki do kosavice koja je dolje, varalice. Nemam pojma, to nitko ne zna, ja mislim da je do sreće, dodaje.


Bježimo mi na kopno jer su nas naši lignjolovci optužili da smo im donijeli nesreću. Puši se iz lonaca - sto vrsta temeljaca, rižota, slana tunjevina alla bianco. Pa nek netko kaže da su boduli škrti!


- Ima hrane za 700, 800 ljudi, kaže kuhar Nino Bačić.


Ako "sići" i ne budu puni liganja, "naoružani" kuhari čekaju na obali.


- Riba se čisti kako treba prema glavi, a politika se čisti od glave prema repu, kaže kuhar Silvijo Sandalić.


Kad smo već kod politike, ima li varanja, možda koja lignjica iz frižidera? Odgovor popularan. Povjerenstvo na "Crnilo kupu" odradit će svoj posao kao institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!