Lumblija - kolač nezaborava

24.11.2022.

17:31

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kolač lumblija

Kolač lumblija

Foto: HTV / HRT

Poznata slastica lumblija, koja se tradicionalno priprema u Blatu i Veloj Luci, dobila je zaštićenu europsku oznaku zemljopisnog podrijetla i tako postala 38. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji i prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Otočani imaju razloga za slavlje! Tradicionalna, stoljetna slastica lumblija dobila je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. 

Mirjana Mirošević, autorica tradicionalne recepture u specifikaciji, objašnjava da je u osnovi tog unikatnog kolača prožetog aromama neizostavni varenik.

- On je od biranih sorti grožđa, svaki dobri varenik je i dobra lumblija, kaže. 

Sanja Protić, registrirani proizvođač lumblije, smatra da je lumblija s pravom dobila ovu oznaku jer je ima samo na Korčuli.

Iako je na otoku samo nekoliko registriranih proizvođača, ova bi oznaka, nadaju se, to mogla promijeniti. 

- Uvijek je dobro da imamo što više naših registriranih proizvođača bez kojih definitivno ovaj proces zaštite ne bi bio moguć. Zbog toga je jako bitno da zajedničkim snagama nastupimo i u njezinoj proizvodnji i u njezinoj zaštiti, rekao je Stjepan Bačić, predsjednik Viteškog udruženja "Kumpanjija" iz Blata.

Barbara Mirošević, potpredsjednica Udruge maslinara Vela Luka, ističe da će proizvođači sada moći podignuti cijenu svoga proizvoda, a oznaka je i motivacija svim budućim proizvođačima da se priključe udruzi.

Ovom oznakom ime lumblije zapisano je i izvan granica Hrvatske, što ima veliku važnost i za turističku sliku otoka Korčule. 

- Iz aspekta turista, to je još jedna osobita potvrda kvalitete proizvoda koji oni mogu ponijeti iz Blata iz ovoga otoka, ističe Maja Šeparović, direktorica TZ-a općine Blato.

Lumblija je poznata i kao kolač nezaborava, podsjeća na one kojih više nema. A zajedništvom Blaćana i Velolučana, sada bi i ona mogla postati nezaboravna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!