Poznata slastica lumblija, koja se tradicionalno priprema u Blatu i Veloj Luci, dobila je zaštićenu europsku oznaku zemljopisnog podrijetla i tako postala 38. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji i prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Otočani imaju razloga za slavlje! Tradicionalna, stoljetna slastica lumblija dobila je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
Mirjana Mirošević, autorica tradicionalne recepture u specifikaciji, objašnjava da je u osnovi tog unikatnog kolača prožetog aromama neizostavni varenik.
- On je od biranih sorti grožđa, svaki dobri varenik je i dobra lumblija, kaže.
Sanja Protić, registrirani proizvođač lumblije, smatra da je lumblija s pravom dobila ovu oznaku jer je ima samo na Korčuli.
Iako je na otoku samo nekoliko registriranih proizvođača, ova bi oznaka, nadaju se, to mogla promijeniti.
- Uvijek je dobro da imamo što više naših registriranih proizvođača bez kojih definitivno ovaj proces zaštite ne bi bio moguć. Zbog toga je jako bitno da zajedničkim snagama nastupimo i u njezinoj proizvodnji i u njezinoj zaštiti, rekao je Stjepan Bačić, predsjednik Viteškog udruženja "Kumpanjija" iz Blata.
Barbara Mirošević, potpredsjednica Udruge maslinara Vela Luka, ističe da će proizvođači sada moći podignuti cijenu svoga proizvoda, a oznaka je i motivacija svim budućim proizvođačima da se priključe udruzi.
Ovom oznakom ime lumblije zapisano je i izvan granica Hrvatske, što ima veliku važnost i za turističku sliku otoka Korčule.
- Iz aspekta turista, to je još jedna osobita potvrda kvalitete proizvoda koji oni mogu ponijeti iz Blata iz ovoga otoka, ističe Maja Šeparović, direktorica TZ-a općine Blato.
Lumblija je poznata i kao kolač nezaborava, podsjeća na one kojih više nema. A zajedništvom Blaćana i Velolučana, sada bi i ona mogla postati nezaboravna.