Multimedijalni posjetiteljski centar "Crna roda"

05.07.2022.

08:05

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Posjetiteljski centar Crna roda

Posjetiteljski centar Crna roda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Park prirode Lonjsko polje bogatiji je za posjetiteljski centar "Crna roda". Cilj je kroz razne edukativne programe posjetitelje učiti o zaštiti biljnih i životinjskih vrsta u najvećem i najočuvanijem prirodnom poplavnom području u Europi.

Posjetiteljski centar Crna roda na samom je ulazu u retenciju Lonjskog polja. Tu je multimedijalna dvorana za 50 osoba, galerijski prostor, interpretacijski sadržaji i najvažnije - sve informacije o parku na jednome mjestu.

- Centar može raditi i po zimi znači sva 4 godišnja doba, tako da djeca mogu posjetiti centar i kroz interaktivnu izložbu zaista učiti o zaštićenim područjima, zaštićenim vrstama i staništima, istaknuo je v.d. ravnatelja PP Lonjsko Polje Damir Culjak.

Centar je namijenen turistima, izletnicima, a spremni su i brojni edukativni programi za školarce koji obilazak mogu započeti s tabletom u ruci.

- Naučit ćemo nešto o raznorotkama, o poplavi, o turopoljskoj svinjama, tradicijskim kućama i načinu života ovdje u Lonjskom polju, kazala je stručna suradnica PP Lonjsko Polje Arijana Jurić.

Ali i sve ostalo što vas zanima o zaštićenim biljkama i životinjama koje ovdje žive. Projekt je financiran s više od 20 milijuna kuna, a više od polovice novca stiglo je iz Europskih fondova.

U sklopu projekta napravljena su i 3 vidikovca, a plan je da centar živi kroz mnoge radionice.

Centar će pridonijeti kvaliteti posjeta parku prirode, a svoju budućnost uz njega u razvoju turizma pronalazi i domaće stanovništvo.

Oni koji ovamo dolaze željni su mira i dodira s prirodom. Iako se u prosjeku zadržavaju dan do dva, cilj je da se u Lonjsko polje i vrate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!