Crkvu svetog Lovre jaslice će krasiti sve do veljače

07.01.2023.

17:09

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/HRT

Najljepše jaslice na svijetu

Najljepše jaslice na svijetu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Božićne jaslice se ponegdje razmontiraju nakon Sveta tri kralja. No, u splitskoj župi Gospe od milosrđa, crkvu svetog Lovre jaslice će krasiti sve do veljače. Njihovi tvorci neskromno kažu da su najljepše na svijetu.

U crkvi svetog Lovre dolazak sveta tri kralja simbolično su obilježili don Ante Čotić i vrijedni župljani koji su jaslice gradili gotovo deset dana.

- Većinom su rađene od drveta koje su crvi izgrizli, napravili su svoje, tako da se to super se uklopilo u prostor. Nešto kamena, nešto biljaka - nastojimo da sve bude u skladu, rekao je Marin Tičinović.

- Ja dam ideju, a oni su mi pomagači i oni su kao kontrolori koji odobre, rekao je Ivica Tičinović.

Posla je bilo puno. Svaki dan po nekoliko sati - osmišljavanja, usklađivanja, provjere. Da se mlinsko kolo vrti, da vode uvijek ima. Sve je trebalo biti savršeno.

- Ja sam bio pomoćnik braće Tičinović, nosio sam materijal u crkvu, drvo, figure, travu stavljao itd, rekao jr Vicko Mihanović.

- Mi smo uigrana ekipa i ništa nas ne može iznenaditi. Mi to radimo mic po mic, pomalo pedantno. Najviše radimo radi naše djece, unučadi, rekao je Drago Filipović.

Petnaest godina ista ekipa stvara jaslice. Svake godine drugačije. Ono što im je zajedničko jesu ljepota i ljubav koja ih je izgradila.

- Meni je najljepše vidjeti jasle i onu tamo pećinu, rekla je Ena Pašalić.

- Kada uđem u našu crkvu, toliko mi znače ove jaslice, vjeru, ufanje, ljubav - sve. Oduševljena sam i nadahnuta, rekla je Marija Mihanović.

Svaki sat truda isplatio se, jer nema ljepšega od veselja na licima onih koji im se dive. Jaslice su prelijepe da bi kratko u crkvi bile, zaključili su u svetom Lovi, pa će na svome mjestu - dočekati veljaču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!