Neretvanski školjkari kažu da njihove mušule mogu konkurirati malostonskim

30.06.2022.

07:00

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dagnje

Dagnje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Neretvanski kraj izvorno je poznat po proizvodnji voća i povrća, no posljednjih godina zaživjela je i proizvodnja školjki. Uzgajaju se u malom mjestu Blace u neretvanskom priobalju.

Osam je prijatelja prije 12 godina osnovalo braniteljsku zadrugu ''Sveti Ivan''. Odlučili su iskoristiti blagodati mora i krenuli u školjkarstvo.

- Ideja je bila da se upotpuni, 'amo reći, nekakva praznina za vrijeme ljeta, jer turizam još nije bio toliko zastupljen kao danas u to vrijeme i imali smo rupu u poljoprivredi. Ljeti su vrućine velike i nema poljoprivredne proizvodnje, kazao je Mario Sršen iz Blaca.

Pokazalo se uspješnim, jer uzgajaju najvećim dijelom mušule na površini od jednog hektara ovog uzgojnog parka. Na tom dijelu spajaju se slana i slatka voda, što smatraju prednošću za razvoj svojih proizvoda. 

- Tu je ušće Male Neretve, znači izravan dotok hrane, planktona kojeg mušula treba, i tu je otok Gubavac i Mali Gubavac koji nas brani od zapadnih vjetrova koji su najjači ovdje - maestrali i tramontane, kaže Goran Vuinac iz Blaca. 

- Slatka voda je neophodna, boćati dio koji dobivamo na račun rijeke Neretve i to je idealan spoj, nadovezuje se Sršen.

Ovi branitelji mušule uzgajaju svatko na svom dijelu. Prodaja se odvija putem zadruge, no idilu često narušavaju morski predatori kojima teško staju na kraj.  

- Moramo pergulare oblačit u ove mreže, tzv. španjolice da nam ne bi orada direktno napadala mušulu, kaže Vuinac.

- Negativna je priča to što kroz tu mrežu zaštitnu hranjivo dosta sporije dolazi do školjke i onda one sporije napreduju, tvrdi Sršen.

- Postigli smo nešto, radimo i naravno, dokazali smo da mušula i kamenica na ovom području može biti isto kao i u malostonskom zaljevu, naglasio je Vuinac.

Za neretvanske školjkare nema odmora. Nakon sezone mušula s mora će se prebaciti na kopno - u berbu mandarina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!