Nit' je podmorje svijet tišine, nit' su ribe nijeme

20:22 / 29.11.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

More

More

Foto: Dnevnik / HRT

Vjerojatno niste znali da su škampi jako bučni momci, ili da vodeni skuteri što se brže voze, čine i veću štetu osjetljivom podmorskom svijetu. Neke su to od zanimljivosti zajedničkog projekta Italije i Hrvatske nazvanog Soundscape, kojim se u sjevernom Jadranu mjerila - podmorska buka. A onda se u more - ubacila i glazba. 

Nit' je podmorje svijet tišine, nit' su ribe nijeme! Ove zvukove - koje Fabio prati flautom - snimili su tijekom petnaest mjeseci na devet postaja uz obalu i na otvorenom moru sjevernoga Jadrana - hrvatski i talijanski znanstvenici.

- Još do nedavno je možda u Hrvatskoj prevladavalo mišljenje da je to tihi podvodni svijet referirajući se još na davni posjet Cousteaua našem institutu, međutim, on je vrlo opterećen podvodnom bukom koju proizvodi transport, putnički i teretni, rekao je voditelj projekta Soundscape, IZOR Split prof. dr. sc. Vlado Dadić.

I svi se ti zvukovi tankera, trajekata, katamarana miješaju s onima dupina, kornjača, rakova. Sate zapisa hidrofona preslušali su talijanski glazbenici i pjevu mora dodali svoje note.

- Shvatili smo da je umjetnost izvrstan način da se javnost senzibilizira na problem podmorske buke jer znanosti dodaje emociju, kazala je Alice Pari, Fondacija Cetacea. 

Nastao je tako neobičan koncert - Drukčiji valovi - koji će možda bolje zapljusnuti svijest ljudi nego hladni znanstveni podaci.

- Tijekom nastupa mnogo improviziramo jer se svaki koncert s novom publikom i mjestom mijenja, volimo biti opušteni i u nekom gibanju, baš kao i samo more, naglasio je glazbenik Fabio Mina.

A sve što se giba i buči - 110 milijuna bruto registarskih tona tereta preveze se do luka sjevernoga Jadrana u jednoj godini. Prvi put istražen je i utjecaj rekreacijskih plovila na podmorje.

- Moje poimanje putovanja sasvim se promijenilo. Došli smo trajektom iz Italije i sve sam vrijeme bio svjestan koliku buku u moru stvaramo, dodao je glazbenik Emiliano Battistini.

Europski projekt Soundscape prvo je sveobuhvatno istraživanje podmorske buke i njezina utjecaja na bioraznolikost u Sredozemnom moru. More urla - upomoć!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!