Novi početak ili novi potop za Genetski centar?

20.01.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Genetski centar nekada i sada

Genetski centar nekada i sada

Foto: HTV / HRT

Genetski centar naveliko je najavljivan. Hrvatska vlada i talijanski partner u njega su na početku uložili gotovo 30 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. No, projekt koji je trebao oživjeti stočarstvo i na opustjelu Ćićariju vratiti život nikada nije zaživio.


U izgrađene staje Genetskog centra na Ćićariji sredinom 90-tih stiglo je 200-tinjak ovaca. Trebalo ih je biti više od 10 tisuća. Uzgajale bi se za meso, mlijeko i sir, a pomladak slao na obiteljske farme diljem Istre. Računalo se na talijanskog partnera. 

- On će voditi tehnologiju u minifarmama, ali je obavezan 10 godina voditi komercijalu što znači naše proizvode plasirati na europsko tržište, tumačio je u ožujku 1995. Ivan Rupena, prvi direktor Genetskog centra.

No, 30-ak godina poslije od projekta Genetskog centra nije ostalo ništa. Nema ni ovaca, ni zaposlenih. Samo pustoš. Sve je propalo, zgrade su uništene, derutne. 

Država Genetski centar prodaje 2000. zagrebačkoj tvrtki P.P.T. Veletrgovine. A ona ga prodaje tvrtki Farma Vukovina Fiolić. Nedavno je centar s 24 objekta i 8 hektara zemljišta kupila zagrebačka tvrtka B2 Kapital za gotovo 2 milijuna kuna. U Buzetu ističu da je riječ o ozbiljnoj tvrtki koja je napokon Gradu vratila višegodišnji dug.  

- Oni sigurno neće sjediti skrštenih ruku i pokušat će na neki način staviti u funkciju tu svoju imovinu, a mi ćemo im svesrdno izaći u susret, kazao je Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta.

Budućnost centra i dalje je upitna. Ponovno se prodaje - potvrdili su nam to iz tvrtke B2 kapital. 

"S obzirom na to da izvorna namjena navedene nekretnine nije kompatibilna s djelatnostima iz našeg redovnog poslovanja, ista je predviđena za prodaju na tržištu. Budući da smo već do sada zabilježili interes nekoliko potencijalnih investitora, smatramo da će se za istu pronaći novi vlasnik u relativno kratkom roku", priopćeno je iz tvrtke.

Ti investitori navodno ovdje žele stočarsku proizvodnju. Nova prodaja mogla bi tako za Genetski centar biti novi početak ili novi potop. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!