Održano 21. izdanje Regate za dušu i tilo

20.08.2023.

20:18

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Odjedreno je još jedno izdanje betinske Regate za dušu i tilo. Kao i svaka dosada okupila je zaljubljenike u starinski način jedrenja iz svih krajeva našega priobalja. Diči se Betina, mjesto na otoku Murteru svojom tristoljetnom tradicijom brodogradnje u drvu. A i danas, u jednom od centara drvene brodogradnje na Jadranu, rade četiri škvera. 

Ime joj pristaje! Jer, zaista - regata je i za dušu i za tijelo! Ovo joj je 21. izdanje. 

Lovilo je ovaj put, slabi vjetar 50 posada. Pokazati nasljeđe u drvu, kažu, drago im je. A plovilo se starom morskom rutom ovdašnjih težaka. 

- Ovo je akvatorij murtersko-betinski gdje su kroz stoljeća naši Betinjani stalno isplovljavali iz ove luke po svim vremenskim prilikama - po kiši, buri, vjetru. Išli su obrađivati svoja polja na susjedno kopno u Modravama. Također i na susjedne otoke i na Kornate, objasnila je Marinka Fržop, predsjednica udruge Betinska gajeta 1740. 

Okršaj pod jedrima uvijek je zanimljiv. Slikovit, dinamičan, fotogeničan! 

- Vrlo lijepo! Krasno je vidjeti da se tradicija njeguje. I mi u Španjolskoj imamo bogatu pomorsku baštinu, rekla je gošća iz Španjolske. 

Pogon na vjetar zarazan je! Slave zaljubljenici u latinsko idro regatom i jedan način života.   

- Samo se čuje šuškanje broda, konopi se natežu. Mislim to je i vitar, sunce, more,..., rekao je Đorđe Ljuba iz Zlarina. 

Čuvaju brižno otočani vrijednu i poučnu prošlost. Ističu: betinski meštri u more su "bacili" znatan dio drvene hrvatske flote. A nije brodogradnja ovdje prošlo vrijeme. Živi i dalje!  

- Dok je drva u gori bit će i brodova drvenih. Zaštićeno je umijeće gradnje betinske gajete što znači da neku budućnosti ima. Ima još mladih koji bi se zainteresirali, rekao je brodograditelj iz Betine Siniša Mikin

Prisutna je u radionicama nekoć bila i ženska ruka. Pomagale su i pri obradi drva, prenosile građu. Kad je trebalo. 

- A druge poslove koje su uvijek imale to su oni klasični ženski. Spremanje, kuhanje, održavanje tog prostora čistim i odnosi s naručiteljima, to je bio recimo ženski posao u radioni, objasnila je Kate Šikić Čubrić, autorica izložbe "Žene kalafata" i ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Živi i diše cijela Betina za nasljeđe staro tri stotine godina.    

- Ova regata je važna jer čuva našu kulturu, našu povijest i osigurava našu budućnost, rekao je Marino Mijat, vlasnik Cicibele - gajete uvrštene u Registar kulturnih dobara RH. 

I veseli što je maritimna baština pod kožu već ušla i najmlađima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!