Osmeročlana obitelj iz Harkiva utočište pronašla u Bjelovaru

17:02 / 03.03.2022.

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Obitelj iz Harkiva stigla u Bjelovar

Obitelj iz Harkiva stigla u Bjelovar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Bjelovar je jučer stigla prva, osmeročlana obitelj iz okolice Harkiva, no grad se užurbano priprema za prihvat većeg broja ljudi.


Nakon tri dana teškog putovanja, napokon mogu odahnuti. Obitelj Pyshkin stigla je iz Poltave, grada nedaleko od Harkiva. Živjeli su blizu mjesnog aerodroma.

 - Kod kuće je bilo strašno, bojali smo se aviona, bombi koje bi nam mogle pasti na kuću, ruke su nam se tresle, rekla je Helena Pyshkina, Poltava, Ukrajina.

- Odluka je pala kad su avioni počeli bombardirati naš aerodrom u Poltavi, a svaki od njih letio je nisko iznad naše kuće, rekao je Volodymyr Psyhkin, Helenin otac.

U Bjelovar je stigao na poziv prijatelja, dovevši i svoje roditelje i supruginu majku. Najvažnija mu je bila sigurnost njihovo troje djece.

- Svaki od nas pitao se ne bi li se možda trebali vratiti, ali odlučio sam doći jer je Dalibor rekao dođite i vjerovao sam da nas neće iznevjeriti, kazao je Volodymyr Pyshkin.

Na ovom će turističkom gospodarstvu ostati nekoliko dana, dok prijatelji za njih ne opreme svoj stan. Troškove će pokriti Grad Bjelovar, koji užurbano priprema veće smještajne jedinice.

- Grad Bjelovar ima sve spremno dakle 100 ležajeva, 80 obroka radimo još tih dodatnih 20 obroka, konkretno već sad možemo primiti taj broj izbjeglica, rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Među prvima su priskočili volonteri - vatrogasci i branitelji liječeni od PTSP-a.

- Ljudima treba pomoć i nama su pomagali kad je trebalo tako da i mi pomažemo što se toga tiče bez ikakvih problema, kazao je Stevo Sedlar, DVD Nove Plavnice i Križevačka cesta.

Posteljinu je osigurao Crveni križ, tople obroke će Caritasova Pučka kuhinja. Pomoć nudi hotel i drugi iznajmljivači, svi otvaraju vrata, želeći izbjeglima pružiti dostojno utočište.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!