Tri Ukrajinke s djecom trebaju smještaj u Vukovaru

02.03.2022.

16:42

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ukrajinke s djecom trebaju smještaj u Vukovaru

Ukrajinke s djecom trebaju smještaj u Vukovaru

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U Hrvatsku je do sada ušlo više od 400 ukrajinskih izbjeglica, veći broj se očekuje u danima koji slijede. Njih 20-ak pristiglo je u Vukovarsko-srijemsku županiju. U Vukovaru su mir pronašle tri žene i sedmero djece s kojima je razgovarala HTV-ova novinarka Ines Milanković.


Umor, strah i tuga u očima. Bježeći od rata, u Ukrajni su ostavili djetinjstvo, rodbinu, prijatelje, izgrađene živote i snove tri žene sa sedmero djece utočište su pronašle u Vukovaru. 


- Došla sam u Hrvatsku zbog svoje djece, najvažnija mi je njihova sigurnost i zdravlje jer to je najvrednije što imam i sve ću napraviti da njih troje bude sretno i da žive pod mirnim nebom, rekla je Lilija, izbjeglica iz Ukrajine.


Pod kišom ruskih granata, u Ukrajini je ostao Annin suprug.


- Teško mi je, suprug je mobiliziran, čujemo se internetom, stalno čekam da se javi. Ljudi su u skloništima, čuvaju živu glavu. O rodbini i prijateljima nemam nikakvih informacija, kazala je Anna.


- Napad nas je iznenadio, nitko ovo nije očekivao. Vraćala sam se s posla kad su započele detonacije. Ponijeli smo samo ovo što imamo na sebi, ništa više. Srećom smo imali deke koje su nas spasile na putu - zima je, u vlakovima ne griju, put je bio težak, rekla je Lilija.


I dok su njihove misli s braniteljima domovine - jedino za što mole je mir.


- Svima vam želim mir i mirno nebo nad glavom. Pomozite ljudima koji bježe od rata, u iznimno smo stresnom stanju - izloženi moralnom, fizičkom i psihičkom stresu, nismo ovo očekivali. Nadamo se da će rat brzo završiti i da će biti mir, rekla je Anna.


U Vukovar su stigle ciljano - muževi im već godinama rade za vukovarskog poduzetnika.


U trenutačnom je smještaju gužva pa se nadaju pomoći dobrih ljudi.


- Ako je ikako moguće da jednu obitelj negdje smjestimo, bilo bi idealno kad bi to bilo na području Vukovara da su svi negdje skupa da sad ne idu jedni od drugih, kazala je Marina Cindrić, poslodavac i domaćin izbjeglim Ukrajincima.


S obzirom na snažnu zajednicu Ukrajinaca, kojih je u najistočnijoj županiji najviše u Hrvatskoj, Vukovar već 20-ak godina ima organiziranu nastavu na ukrajinskom. Vrata škole i srce puno razumijevanja Vukovar će otvoriti i ovim mališanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!