Ukrajinka Irina u svoj je dom primila tri sunarodnjakinje

01.03.2022.

16:34

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/HRT

Spas od rata pronašli u Lipiku

Spas od rata pronašli u Lipiku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ukrajinka Irina Filjas Matijević, supruga lipičkoga branitelja, u svoj je dom primila tri svoje sunarodnjakinje s petero mališana. Uz pomoć Grada Lipika dovezli su ih sa slovačke granice, a čak i u ovako teškim trenucima, traže tračak nade i veselja. Najmlađa Olja uskoro očekuje prinovu, sina kojega će nazvati starim ukrajinskim imenom - Severyn i to po želji svoga supruga koji se bori za slobodu Ukrajine.

Iako je od Červonograda do slovačke granice prošla s petogodišnjom kćerkicom mukotrpnu izbjegličku rutu, pješačeći, na ledenim noćnim minusima - mlada trudnica Olja Mihajlova ne skida osmijeh s lica. Pregled u pakračkoj bolnici probudio je nadu i veselje. Nosi zdravu bebu, sina.

- Jako sam sretna jer je beba dobro, upravo sam se u to uvjerila ovdje u bolnici. Rodit ću sina, to je velika želja moga supruga koji mu je već odabrao i ime. Imamo starije dijete, kćerkicu kojoj sam ja odabrala ime, a drugom djetetu ako bude sin, bira suprug. Evo, potvrdilo se, sin je i sve je dobro, rekla je Olja.

Maleni Severin, koji će se roditi za nešto više od dva mjeseca, nosi ime povijesnog ukrajinskog junaka, velikog borca za slobodu, kaže nam domaćica Irina, rođena Ukrajinka koja je sa suprugom Josipom otvorila vrata svoga doma svojim sunarodnjakinjama.

- Mislili smo primiti samo našu rođakinju, na kraju smo se organizirali za sve koji su došli, rekla je Irina Matijević, predsjednica Društva ukrajinsko hrvatskog prijateljstva iz Lipika.

- Mjesta ima, stisnut ćemo se, ne tražimo puno. Oni su nama dragi gosti i jednostavno nam je drago i srce nam je puno što smo bili u prilici pomoći, rekao je Josip Matijević iz Lipika.

Ovim mladim ženama, Irini, Olgi i Jarini - supruzi i očevi ostali su u domovini da bi se borili za slobodu.

Dvanaestogodišnjem Arturu u Ukrajini su oba roditelja, no ovdje u obitelji Matijević pronašao je sigurnost, topli dom, suosjećanje i ljubav. Lipik i njegovi ljudi još nose rane nedavnoga rata pa se u smještaj i brigu o ukrajinskim stradalnicima odmah uključio i sam Grad, zdravstvene i sve druge državne ustanove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!