Ukrajinska liječnica u Karlovcu zabrinuta za budućnost svoje zemlje

01.03.2022.

16:26

Autor: Tanja Kutorovac/Reginalni dnevnik/P.F./HRT

Maryna Kharchenko

Maryna Kharchenko

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U karlovačkoj Općoj bolnici radi ukrajinska liječnica Maryna Kharchenko. Poput svojih sunarodnjaka, zabrinuta je za budućnost svoje zemlje. Pokušava ostati u čestom kontaktu s kolegama iz Kijevske bolnice.

Odjel ginekologije u karlovačkoj općoj bolnici radno je mjesto Maryne Kharchenko već nekoliko godina. U Hrvatsku se iz rodnoga Kijeva doselila prije 11 godina. Prvu godinu specijalizacije odradila je u kijevskoj bolnici. S kolegama odande redovito se čuje.

- Toliko koliko se oni mogu meni javiti, jer oni su sada nažalost u najtežim uvjetima, a morali su ostati, svi su mobilizirani, koliko god mogu se javiti, ali imaju jako puno posla, rekla je mr.sc. Maryna Kharchenko, kiječnica u Općoj bolnici Karlovac.

Još je prošli tjedan pokušavala nagovoriti prijatelje i širu rodbinu, koja je ostala u okolici Kijeva, da dođu u Hrvatsku.

- Naravno, neki strah za djecu pogotovo. Molila sam da barem djecu sklone na sigurno, ali potpuno svi su bili mirni, nitko nije očekivao u 21. stoljeću takvu agresiju, ničim nije izazvana, istaknula je Kharchenko.

Nitko se nije želio razdvojiti od obitelji. Tko je mogao, sklonio se u zapadne dijelove zemlje.

Jedino što ostaje nam čekati i vidjeti kako će biti razvoj situacije. Već nije dobro, već je katastrofa i užas, ginu civili, djeca - prestrašno, rekla je Kharchenko.

Doktorica živi u Zagrebu sa suprugom i djecom. Uža rodbina također je u Hrvatskoj. Njezini pacijenti koji znaju da je iz Ukrajine suosjećaju s njom i nude pomoć.

Jako puno pacijenata mi se javilo i kolega, pružaju pomoć i podršku. Hvala svima, stvarno ste prekrasni, naglasila je Kharchenko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!