Pčelarsko carstvo mladog Filipa

09.11.2022.

07:06

Autor: Klara Dujmović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Filipovo pčelarsko carstvo

Filipovo pčelarsko carstvo

Foto: HTV / HRT

Mlad i poduzetan, a tek mu je 17 godina i već ima svoje pčelarsko carstvo. Filip Raponja iz Krnice već nekoliko godina strpljivo i marljivo gradi svoj posao - počeo je s dvije košnice, a danas ih već ima stotinjak. Med prodaje, ima stalne kupce. Jedan je od najmlađih pčelara u Istri no ne zato i manje uspješan.  

Dimilicu u ruke i u obilazak košnica. Tijekom jeseni, Filip Raponja jednom tjedno provjerava imaju li njegove pčele dovoljno hrane.

- To je leglo. One će preko zime stati s leglom, sklupčat će se i jesti med polako, govori Filip Raponja, pčelar iz Krnice.

Pčelinji svijet dobro poznaje. Njime je potpuno očaran. A sve je počelo posve slučajno.

- Sve je počelo iz šale kad smo ja i prijatelj otišli na sajam knjiga sa školom i iz zezancije smo kupili knjigu o pčelarstvu. Zatim je meni na pamet pala ideja da bi se i ja mogao baviti pčelarstvom, sjeća se Filip. 

Što je zamislio, to je i ostvario, te uz pomoć djeda nabavio prve tri košnice.

- Malo je bilo panike čisto iz neznanja. Znači, kad su stigle prve košnice stigle su u familiju koja nema tradiciju pčelarstva. Mi kao roditelji i nonići nismo znali ništa, govori Lorena Raponja, majka.

Sada ima 100-tinjak košnica. Ove je godine izvrcao oko dvije tone meda. S prodajom nema problema. 

- Plasiram većinom za turiste zato što ljudi iz Njemačke, Austrija znaju što je pravi med i znaju to cijeniti. Našim ljudima je većinom bitno da je med jeftin, istaknuo je Filip.

Roditelji i sestra velika su mu potpora. Na imanju nudi degustacije meda, apiterapiju. 

Sam je osmislio kućicu za degustaciju i prodaju, a u izradi mu je pomogao otac koji je stolar. Idejni je pokretač svega.

- Teško je pratiti njegov tempo, jako teško. Mora biti odmah i sad, rekao je Eduard Raponja, otac.

Sve što zaradi, uloži u razvijanje posla.

- Još sam maloljetan, živim od mame i tate pa onda zašto ne bi dalje ulagao pa da to naraste jedan dan još više, naglašava Filip.

Tisuću bi košnica, kaže, bilo dovoljno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!