Pernati radnici

29.03.2021.

20:14

Autor: Josip Gavranović/ V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Biokovcki vijesnik proljeća

Biokovcki vijesnik proljeća

Foto: Josip Gavranović / HRT

Kemijskim sredstvima za zaštitu od nametnika ne želi se koristiti - pa je zaposlio ptice pjevice. Na imanje ih privlači postavljanjem kućica i hranom, a cijela dolina zahvaljujući njemu postala je mali ornitološki rezervat.

Damiru Rogulji u održavanju i zaštiti nasada lijeski i cijelog imanja pomažu pernati zaposlenici. 

Najčešće su to sjenice, ali i druge ptice pjevice od kojih boljih zaposlenika u obrani od štetnika, kaže, nema.  

- Uz te sjenice tu bude poljski vrabac, brgljun, mali djetlić čvorak, djetlići razni, zelendur, govori Damir Rogulja.

Postavio je 30-tak kućica i svaka je drukčijih dimenzija, naravno - za drugu vrstu ptica. Zahvaljujući tomu cijela dolina postala je mali ornitološki rezervat. 

- Na našem području na 12 tisuća kvadratnih metara se apsolutno ne koristi nikakva kemija. Koristimo dobre bakterije, mlijeko, sodu bikarbonu, pivo, naglašava Rogulja.

U vrtu svi rade. Zaposlio je stršljene koji su veoma korisni.

- One su izuzetan repelent za mnoge glodavce, Dakle, one su zaštićene zakonom, rekao je Rogulja.

Četiri mlade crvenrepke pojedu na dan do 1200 kukaca, a cijela obitelj njih čak oko 100.000, od čega su više od 80% štetnici. No u voćnjaku nije sve idealno. 

- U doba zriobe napadaju nam voćke pa imamo manji unos voćki jabuka malina krušaka trešanja višanja, i onda to rješavamo da radimo razna strašila, govori Rogulja.

To je mala cijena koju plaća za besplatnu radnu snagu koja ga, kaže, na kraju radnog vremena još počasti i prekrasnim pjevom. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!