16:54 / 05.08.2021.

Autor: Vlatka Kusanić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Muzej u Turnju: Oda povijesti na putu do mora

Muzej u Turnju: Oda povijesti na putu do mora

Muzej u Turnju: Oda povijesti na putu do mora

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Karlovački Muzej Domovinskog rata na Turnju ovo se ljeto uvrstio među najbolje europske muzeje. Kao takvog prepoznao ga je i Muzejski europski forum. U samo dvije godine, koliko postoji, zabilježio je više od 70 tisuća posjetitelja. Danas je za njih posebno svečan dan. 


- Kad je Hrvatska htjela postati neovisna, bilo je to vrlo bolno i izgubljeno je mnogo života, rekao je Jacht iz Nizozemske koji je sa svojom obitelji, na putu do mora - posjetio muzej.

Mali Karlovčani o svemu znaju i puno više. Jer njihov je grad četiri godine bio na prvoj crti bojišnice. Na toj bojišnici njihovi očevi i djedovi ispod ove zastave.

- Pričala mi je sestrična da je moj deda bio u ratu i branio je svoju kuću i svoj dom, istaknula je Agata.

- Uglavnom nije bilo skoro ničega ovakvog kao što imamo sada, dodao je Ante.

U Muzeju je zabilježeno sve od prvoga dana, i to tako da zainteresira upravo najmlađe. Sve je digitalno, osvijetljeno, puno zvukova i zanimljivih izložaka. 

- Ovdje sam vidjela svakakva oružja, odijela ratnika, natpise, naglasila je Jelena.

- Svi sadržaji su prilagođeni djeci raznih dobi isto tako i vodstva tako da je veoma jednostavno za raditi, rekla je Josipa Vukelić, Muzej Domovinskog rata - Turanj.

Jedan od najvažnijih datuma u sjećanju i srcima Karlovčana svakako je današnji dan. U Turnju ima posebno mjesto.

- Oluja na karlovačkom području - mi kažemo da je to bilo 84 sata za pobjedu, poručila je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić.

Unatoč promjenjivom vremenu, tu su pobjedu danas na Turnju obilježile stotine posjetitelja. A Muzej im je za dobrodošlicu darovao 20 posto popusta na ulaznice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!