Život je proveo u policiji, a onda je uslijedio šok - "Frende, gotovo je"

17.06.2021.

07:00

Autor: Vlatka Kusanić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Alenko Ribić - policajac, ratnik, spisatelj

Alenko Ribić - policajac, ratnik, spisatelj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novinarka HRT-a Vlatka Kusanić razgovarala je s hrvatskim braniteljem Alenkom Ribićem koji je 30 godina proveo u postrojbama specijalne policije. Povod je knjiga "Frende, gotovo je" koja je Karlovčanima dostupna već mjesecima, a službeno predstavljanje je, zbog pandemije, odgođeno za ljeto.

Alenko Ribić nikada nije ni mislio, niti planirao biti ni policajac niti ratnik, a kamo li spisatelj. No, život se "slagao" upravo tako. Među prvima se početkom 90-ih pridružio specijalnoj policiji. I ondje ostao gotovo punih 30 godina.

A onda je uslijedio šok - rečeno mu je "Frende, gotovo je" - vrijeme je za mirovinu.

- Prošlo mi je kroz glavu svih tih 30 godina, prošao mi je kroz glavu Domovinski rat, zar netko tko je dao toliko za domovinu zaslužuje takav kraj. Ali ja sam okrenuo jednu novu stranicu, rekao je Alenko Ribić, autor knjige "GROM 13 Frende, gotovo je".

Okrenuo je spisateljsku stranicu. Odlučio je sve to što je prošao i doživio pretočiti u knjigu.

- Jednostavno kad sam krenuo pisati i to je išlo. Htio sam što prije završiti, cijelu knjigu, sirovi materijal napravio za dva-tri mjeseca jer sam svaki dan pisao, objasnio je Ribić.

I u rekordnom roku ju je, zimus, završio. Za sportaša poput Ribića to je bila još jedna uspješna utakmica. Knjiga koja je, prema riječima urednika, u stvari posveta jednoj generaciji.

- Knjiga je posveta generaciji koja je u ovaj rat i koja je u povijest ušla prilično euforično i s prilično velikim emocijama i nije nimalo slučajno što ona počinje na stadionu i nije nimalo slučajno što se logičan krug tog generacijskog otrežnjena završava Ribinom rečenicom - shvatio sam da sam samo broj, rekao je Goran Gerovac, urednik knjige "GROM 13 Frende, gotovo je".

S druge pak strane to je i posveta specijalnoj policiji - skupini običnih dečki sa svim vrlinama i manama koji su se našli neobičnoj situaciji.

- Knjiga ništa ne prešućuje, da budemo na čisto, ona je pedantno i vrlo smišljeno ostavila materijala i za drugi dio, za nastavak, smatra Gerovac.

Pa tko zna, možda jednoga dana Ribić napiše i drugi dio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!