'Eros i Thanatos' 90-godišnjeg Tomislava Ostoje

18.02.2021.

15:09

Autor: Vlatka Kusanić/Vijesti iz kulture/HRT

'Eros i Thanatos'

'Eros i Thanatos'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Devedeset mu je godina i zdravstveno mu stanje već dulje vrijeme ne dopušta izlazak u javnost. Ali to je za jednog od najvećih hrvatskih suvremenih kipara Tomislava Ostoju ionako manje važno u odnosu na to da svojem umjetničkom stvaralaštvu ne može više ništa novo dodati. 

Ono je toliko impresivno da je dovoljno samo zaviriti u njegovu zagrebačku gornjogradsku galeriju sa stotinjak djela i uvjeriti se o kakvom je genijalnom umjetniku riječ. Oduševljenje je, trenutačno, rezervirano za publiku u Karlovcu, gdje je, u galeriji Karas, izloženo 40-ak Ostojinih djela, a neka od njih vidimo prvi put. Priču iz Karlovca donose Vijesti iz kulture:

30 Ostojinih slika i 7 malih skulptura ne samo da su prvi put pred karlovačkom publikom nego najveća je to dosad izložba njegovih likovnih dijela jer se taj vrstan kipar u svojoj poznoj dobi više okrenuo slikarstvu.


Brigu o svojem stvaralaštvu prepustio je dvojici najboljih prijatelja.


- Tomislav je jako zadovoljan, presretan je iako ne može doći zbog korone i svog zdravstvenog stanja i biti prisutan, ali je prisutan kroz naše razgovore i jako je zadovoljan i veseo, kaže Ostojin prijatelj Damir Barešić.

Cijeli je život stvarao kao kipar, no posljednjih desetak godina iako su ruke i um htjeli, godine i zdravlje nisu dopuštali pa je kiparstvo prešlo u drugi plan, prepuštajući mjesto zanimljivim slikarskim motivima.


- Crtanje je jako važno, tj. te crtačke i slikarske tehnike jer one stvaraju skicu i iz tih skica nastaju poslije trodimenzionalni radovi koje mi vidimo kao skulpture. Sve počinje skicom, a tako i završava, napominje Aleksandra Goreta, voditeljica Galerije "Vjekoslav Karas".

Doista, u Karlovcu izloženi radovi posljednje su što je Ostoja stvorio u svom više od pola stoljeća dugom umjetničkom radu. 


- Publika se lagano vraća u galerijske prostore, evo to možemo bilježiti, i svaki dan smo svjedoci toga i vjerujemo da će ova izložba biti dodatni vjetar u leđa povratku publike u naš prostor, smatra Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.


Izložba "Eros i Thanatos" Tomislava Ostoje u karlovačkoj Galeriji Vjekoslava Karasa ostaje otvorena do kraja ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!