17:00 / 08.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Globalne šume nebodera Nenada Voriha

Izložba Nenada Voriha

Izložba Nenada Voriha

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U zagrebačkoj Laubi postavljena je izložbe Nenada Voriha. 20 godina fasciniran svjetskim metropolama, njihovom energijom i dinamikom, taj ih akademski slikar neumorno prikazuje u velikim formatima. Vijesti iz kulture zabilježile su fascinantnu izložbu:

Zahvaljujući naknadno projektiranom šiljku, Chryslerov neboder iz 1930. bio je najviša zgrada na svijetu punih 11 mjeseci, dok ga s trona nije svrgnuo Empire State Building. Otad je izgrađen niz viših nebodera, a natjecanje se do danas nastavlja diljem svijeta. Takva civilizacijska i ekonomska ekspanzija - čiji su simbol šume nebodera - stalni su motivi Nenada Voriha. Urbane pejzaže New Yorka, Singapura, Hong Konga i drugih svjetskih metropola slikar često prikazuje iz dramatične, ptičje ili žablje perspektive.

- Smisao žablje i ptičje perspektive na slikama ustvari je jedna aluzija na naše dominiranje svijetom preko medija, preko toga što putem miša možemo danas sve mijenjati i manipulirati stvarima, kaže Vorih.


Vorihove slike gradova koji nikad ne spavaju natječu se s digitalnim medijima - jer umjetnik ne prikazuje statične vedute. Intenzivne boje, dinamika svjetlosti, brzina i buka dočarane apstrakcijom okupiraju sva osjetila - i prenose puls suvremenih velegradova.


Izložba ostaje otvorena do 18.veljače.


Izložba Nenada Voriha

Izložba Nenada Voriha

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!