125. rođendan jednog od naših najpoznatijih akvarelista

16.02.2021.

15:50

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Viktor Šipek

Viktor Šipek

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Slikar Viktor Šipek, jedan od naših najpoznatijih akvarelista, rođen je na jučerašnji dan prije 125 godina u mjestu Kapelšćak pokraj Stubičkih Toplica. Izložba njegovih radova, ali i osobnih predmeta, do kraja veljače može se razgledati u Muzeju seljačkih buna u Donjoj Stubici.

U skladu s epidemiološkom situacijom, izložba je postavljena i virtualno - na mrežnim stranicama muzeja, a obišla ju je i ekipa Vijesti iz kulture:

Viktor Šipek za svoje je stvaranje izabrao tehniku akvarela. Odnosno, kao što kaže u predgovoru kataloga izložbe Željka Čorak, 'njega je izabrala tehnika u kojoj je najprimjerenije iskazao svoj lirski temperament i svoju sklonost točnosti’. 

Iako mu nisu strane brojne druge teme i motivi, najviše je slikao pejzaže, posebno snježne.


 - Šipek je poznat upravo po svojim akvarelima snijega. Naravno, prije svega se radi o Hrvatskom zagorju, ali ima to i Njemačke, Italije, nešto Bosne. Šipek je volio putovati i ta svoja putovanja zabilježio je u slikama, kaže Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja seljačkih buna.

Izloženo je 70-ak Šipekovih djela prikupljenih iz desetak privatnih zbirki, muzeja i institucija. Uz njih mogu se razgledati slikareve osobne stvari, zapisi i dokumenti. Među njima i njegov - bicikl.


- Biciklom je Šipek ponajviše, osim vlakom, putovao. Putovao je po okolnim 'bregima', a mi smo ovdje ispričali jedan mali segment te priče. Prikazali smo, naime, jedno njegovo putovanje po Sloveniji, gdje je on vlakom prvo došao do Jesenica i onda nastavio prema izvoru Soče i ostavio nam je to zabilježeno i slikama, ali isto tako i tekstom, ističe Vlatka Filipčić Maligec.


Prikupljeni dokumenti, fotografije i zapisi bit će iskorišteni i u monografiji o Viktoru Šipeku. U povodu 125. godišnjice njegova rođenja priprema je Muzej seljačkih buna, uz pomoć Općine Stubičke Toplice, a iz tiska bi trebala izaći tijekom ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!