Gradsku vrevu zamijenili mirom Dalmatinske zagore: "Selo je naš izbor"

08.01.2022.

16:58

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Obitelj Ivšić

Obitelj Ivšić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nepovratnih šesnaest i pol milijuna kuna dodijelila je u posljednih nekoliko godina Splitsko-dalmatinska županija mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i obnovu kuća. Ugovore je, u sklopu projekta "Tu je tvoj dom", dosad potpisalo 160 obitelji s djecom. Odabravši miran život na selu, riješili su stambeno pitanje, ali i dali doprinos demografskoj obnovi Dalmatinske zagore. 

Slavica i Zvonimir s troje djece složno žive u obiteljskoj kući u Košutama pokraj Trilja. I ne bi se ni s kim mijenjali!

- Trenutno tu nitko ne živi, jer su svi u Splitu, rade, ali evo kako vrijeme prolazi, mi smo tu već desetak godina, približava se njihovo vrijeme mirovine tako da će se najvjerojatnije vraćati, kaže Slavica Ivšić iz Košuta.

Da ne bude tijesno, sagradit će - vlastitu kuću. To, priznaju, već dugo žele. Sa sto tisuća kuna pomoći će im Splitsko-dalmatinska županija koja intenzivno radi na demografskoj obnovi Dalmatinske zagore. U sklopu projekta "Tu je tvoj dom" dosad su zadržali, vratili ili na selo doveli 160 mladih obitelji.

- Uludo nam svi projekti, sve infrastrukturne aktivnosti ako kroz deset, petnaest, dvadeset godina neće biti nikoga tko će živjeti na tom području i uživati u našoj dalmatinskoj provansi, rekao je Blaženko Boban, inicijator projekta, splitsko-dalmatinski župan.

Uživat će Ivišići; na parceli blizu kuće u kojoj sada žive već su iskopali zemlju za temelje svoje, radovi samo što nisu počeli. Nema sumnje da će dobiveni novac pametno utrošiti.

- Ugovoreno je na način da se kupi određeni materijal pa se taj račun pravda s tim novcem. Tako da- bit će prilike za potrošiti svakako, kaže Zvonimir Ivšić iz Košuta.

Zvonimir se bavi geodezijom i radi po cijeloj Europi. Došlo je, kaže, vrijeme za mirniji život u obiteljskom gnijezdu.

- Gledamo kako da i to riješimo, da ne moram toliko putovati i da smo tu u principu stalno zajedno. Selo je naš izbor - to je to, kaže Zvonimir Ivšić.

- Živjeli smo u Zagrebu, živjeli smo u Splitu. Za djecu je stvarno nemjerljivo. Sloboda, prijatelji, puno je nekako, sve prirodnije, dodaje Slavica Ivšić.
Projekt "Tu je tvoj dom" nastavlja se. Traže se obitelji poput Ivišića - koje život na selu ispunjava, i veseli.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!