Krave na aparatima, obitelj iz Žabjaka robotizirala farmu

26.06.2022.

15:00

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Obitelj iz Žabjaka robotizirala farmu

Obitelj iz Žabjaka robotizirala farmu

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Broj proizvođača mlijeka i dalje nam je u padu, pa je broj onih koji isporučuju mlijeko pao na manje od 3300, a i proizvodnja mlijeka smanjena je za oko 5 %. Dio se proizvođača upravo zbog niske otkupne cijene mlijeka odvažio i krenuo u vlastitu preradu mlijeka u sireve i druge mliječne proizvode. Tako je obitelj Maciček iz Žabjaka pokraj Bjelovara s farmom od 50 muznih krava prije tri godine dijelom europskim novcem iz programa ruralnog razvoja pokrenula izgradnju mini mljekare.

Tri su generacije Macičekovih strpljivo i uporno radile da bi nastalo imanje s farmom koje po urednosti i opremljenosti podsjeća na ona u Austriji. Prije trideset godina imali su četiri krave, danas 50 na mužnji. Otkupna je cijena mlijeka bila ključna za gradnju sirane.


- Cijena nas stalno stišće prema dolje i s time smo sad, i sinovi i ja, krenuli u nekakvu dodatnu proizvodnju, da oplemenimo to mlijeko. Vidjet ćemo - nadamo se svemu najboljem, kaže Franjo Maciček.


Ovdje itekako brinu o kravama koje imaju izvrsnu mliječnost, a ovih su im vrućih dana osim ventilacije osigurali i osvježenje ovlaživačima zraka.


- U većim temperaturama nema oscilacije u proizvodnji mlijeka. Nama je praktično konstantno, bilo 18 ili 35, proizvodnja stabilna. Vidi se i sad da krave leže kao da je nekih 20 stupnjeva, dok je vani preko 30, kaže Franjo.


Franjo, koji sve više sinovima prepušta brigu o gospodarstvu, kaže kako vjeruje da će sirana donijeti prihod koji će osigurati stabilnost poslovanja obiteljskog gospodarstva. 


- Dosad smo rupe krpali i s tovom i s nekakvim viškovima s oranica. Nadamo se da ćemo s tom preradom uspjeti ili da ćemo moći donekle normalno živjeti. Mi smo kooperanti Veronike Desinić s kojima stvarno od prvoga dana nismo imali problema i nadamo se da ćemo do daljnjega surađivati dobro, kaže.


Prije godinu dana kupili su i robot za mužnju koji im znatno olakšava posao. Sada imaju i detaljan uvid o proizvodnji mlijeka baš svake krave.


- Puno je lakše, više nije dizanje u pet sati, nije toliko obaveza. Prosjek mužnje je negdje oko tri dnevno po kravi, kaže Valentin Maciček.


I on je uvjeren kako će prerada donijeti dodanu vrijednost i olakšati poslovanje farme.


- Idemo pokušati u tom smjeru da vidimo kako će ići jer od mlijeka se ne može živjeti i nije to više kao prije, kaže Valentin. Kupci su, dodaje, reagirali dobro.


Iako je ovoj obitelji prije tri godine iz europskog fonda ruralnog razvoja odobreno oko 800 tisuća kuna za gradnju mini sirane, na kraju su je izgradili vlastitim ulaganjem od oko 600 tisuća kuna. 


- Trebalo je biti povučeno, ali zapelo je u nekoj proceduri oko papirologije, tako da smo to izgradili postupno, malo je duže trebalo, vlastitim sredstvima. U samim počecima smo. Još nam je to sve dosta novo, tako da možemo reći da smo s prodajom i s time zadovoljni pošto smo dosad prodavali još uvijek na kućnom pragu, kaže Dejan Maciček.


Macičekovi ističu kako mlijeko prerađuju na tradicionalan način.


- Drugačiji je to okus proizvoda nego što je prerađeno u samoj industriji i tehnologija proizvodnje je tradicionalnija, tako da je, naravno, i okus onaj poseban, odnosno drugačiji, kaže Dejan.


Za sada prerađuju dio mlijeka, a ostalo i dalje isporučuju otkupljivaču.


- Prerađujemo dosta u jogurte, kupci su pokazali veliki interes za jogurte, obične jogurte i jogurte s voćnim bazama, te kuhane sireve s okusima, odnosno s dodatnim začinima kao ljuta paprika, vlasac i kombinacija zajedno te dimljeni, kaže Dejan Maciček.


Prodaju će im znatno olakšati i kiosk otvoren u središtu Rovišća na prometnoj cesti koja iz Bjelovara vodi prema Zagrebu.


- Nadam se da će i tih 10 tisuća prolaznika pomoći i našim ljudima, odnosno predstavnicima OPG-ova, ljudima koji se bave poljoprivredom, da prodaju svoje proizvode. Znamo i sami da je najbolju cijenu najlakše postići tako da izravno prodajete svoje proizvode, kaže Slavko Prišćan, načelnik općine Rovišće.


Tako će uz ostale proizvode bilogorskog kraja i ovi biti nadohvat ruci putnicima, a u općini kandidiraju za europske programe i izgradnju mini tržnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!