17:02 / 24.02.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Pobuna Varaždinaca zbog rušenja breza u Trakošćanskoj

Devastacija zelenila u Trakošćanskoj

Devastacija zelenila u Trakošćanskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždinci okupljeni oko Platforme "Budimo grad" osuđuju, kako kažu, devastaciju preostalog zelenila u Trakošćanskoj ulici te potpuni izostanak vizije i planiranja u uređenju grada. S druge strane gradska vlast odgovara - ne devastiramo ništa, gradimo parkirališna mjesta s još više drveća.


Martin Dvorski je prije više od pola stoljeća projektirao i postavljao gradske aleje i parkove. Njegov je sin danas  šokiran, kaže, time što breze i zelenilo u gradu miču zbog parkirališnih mjesta. Tako je i u Trakošćanskoj ulici.

- Breze predstavljaju pluća i srce grada i ne možemo baš sve betonizirati. Ako se već išlo u izgradnju parkirališnih mjesta moglo se uzeti drugu varijantu -imamo parkiralište u Braće Radićevoj, podzemnu garažu, kaže Martin Dvorski iz Varaždina.

Gradonačelnik Čehok odgovara da sve se radi u dogovoru s građanima, a umjesto porušene dvije breze, koje su alergene - posadit ćemo nova drveća, zaključuje.

- Vjerojatno dva javora, a ove breze smo ostavili. Mi nismo išli za tim da uklanjamo drveća već će u mojem mandatu bit će posađeno tisuću stabala. Dakle, mi postavljamo stabla i nove parkove, tvrdi Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

I tako je Trakošćanska postala goruće političko pitanje. Platforma Budimo grad protivi se bilo kakvim intervencijama u, kako kažu, humani izgled grada.

- Ruši se nešto što je osmislio jedini hortikulturni umjetnik priznat u Republici Hrvatskoj - rušeći stabla, mijenjajući izgled grada i intervenirajući u standard građana, kaže Dubravka Novak iz Platforme Budimo grad.

I dok iz platfome Budimo grad traže, tvrde, zakonske mogućnosti da spriječe ovu devastaciju, Čehok obećaje ljepšu četvrt. Ali i napominje kako građane muči manjak parkirališnih mjesta.

- Mi ćemo to napraviti, ali ne na taj način da mičemo parkove, da idemo na livade, cvjetne ili zelene površine, nego da se jedino što je moguće napravi na ovom uskom pojasu između kolnika i nogostupa, kaže Čehok.

- Po meni je ovo napravljeno na brzinu, neplanski, vjerojatno zbog nekog inetersa, smatra Dvorski.

Činjenica je da slobodnih besplatnih parkirališnih mjesta u gradu nema, ali i da četvrti trebaju zelenilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!