Ponos Hrvatske - hrabri vukovarski policajac

10.02.2021.

09:18

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

Stjepan Čošić

Stjepan Čošić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

I ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Hrabre, dobre i poštene nagradit ćemo 16. put! Svečanost dodjele održat će se 23. veljače na Prisavlju, a moći ćete je pratiti u izravnom prijenosu na HTV2. Danas donosimo priču o hrabrom vukovarskom policajcu.

Stjepan Čošić policijski je službenik u Odjelu za nezakonite migracije u policijskoj postaji Vukovar. Slobodno vrijeme posvetio je trčanju - samo lani prešao je 3140 km. 


- Trčanje je među mojim životnim prioritetima, na samome vrhu. Uz obitelj- tu je trčanje. I kad ne trčim, 24 sata mi je trčanje u mislima. Naravno, kada je nešto visok prioritet, nađe se vremena za to što voliš, što te ispunjava i u čemu uživaš, rekao je. 


U rujnu prošle godine trčao je jubilarnu 200. utrku. Riječ je o 46 km po uzbrdicama i nizbrdicama, kroz šumu i gusto raslinje planine Dilj, što samo je po sebi pravi izazov. Na 22. kilometru Stjepan postaje heroj utrke - smiren i brz, sutrkačici je spasio život. 


- Počela je zapomagati, jaukati, tražiti pomoć i u prvi tren pomislio sam da je izvrnula zglob, govori. 


Scenarij je ipak bio mnogo lošiji. 


- Kada sam došao bliže, ona je vikala da ju je izbo roj stršljena, rekla je da će umrijeti, da je alergična na njihove ubode, da su joj prsti na rukama utrnuli i da joj jezik otječe. Znajući da je alergična, ona je inače i medicinska sestra po struci, imala je sa sobom ampule deksametazona, dodao je. 


- Ja sam plakala, vrištala, derala se, mislila sam da ću se ugušiti. U taj tren, kada se sve dogodilo, nazvala sam mamu i rekla da ne znam što će se dogoditi, hoće biti dobro ili neće, samo da kažem da ili ću se oprostiti ili neću, dodala je Jozić. 


Ali naišao je Stjepan. Smiren i brz slušao je Inesine upute. 


- On je slušao moje upute, otvorio ampulu, navukao lijek, dao mi je u jednu ruku jednu dozu lijeka, ja bih se samo ubola u venu, on je sve drugo odradio jer ja nisam imala osjećaj u prstima, rekla je Jozić. 


- Ja od početka, od tog dana kada se to dogodilo, želim vjerovati i vjerujem da sam postupio kao što bi svaki drugi trkač postupio da je bio na mome mjestu, rekao je Stjepan. 


Zbog tog čina načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske predložio je Stjepana Čošića za nagradu "Ponos Hrvatske". 


- Radi se o policijskom službeniku koji je samozatajan, ali produktivan. Tako da mogu reći da sam ponosan što imam takvog službenika u svojoj postaji, rekao je Vlado Božić, načelnik policijske postaje Vukovar. 


Njegova humanost i prisebnost idu rame uz rame sa životnim pozivom. Hrabri policajac kaže da nastavlja trčati spremno iščekujući nove izazove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!