Ponos Hrvatske - biciklopopravljaona

08.02.2021.

11:50

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Biciklopopravljaona Zelene akcije

Biciklopopravljaona Zelene akcije

Foto: HRT / HRT

I ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu ''Ponos Hrvatske''. Hrabre, dobre i poštene nagradit ćemo 16. put. Danas donosimo priču o volonterskom servisu za bicikle.

Svakog četvrtka od 17 do 20 dvorište u Frankopanskoj broj 1 postaje vrlo živo. Ovdje je u staroj garaži Zelena akcija prije 11 godina pokrenula projekt pod nazivom biciklopopravljaona.

- Biciklopopravljaona je besplatni volonterski servis za bicikle u kojem njeni korisnici moraju sami sudjelovati u procesu popravka i na taj način između ostaloga i učiti - objašnjava Eugen Vuković, voditelj volonterskog biciklističkog servisa.

Osim što popravlja bicikle, biciklopopravljaona prikuplja stare dijelove, dakle donacije od građana u vidu bicikala i biciklističkih dijelova i na taj način vrši neku vrstu ponovne uporabe, reciklaža ili ponovne uporabe dijelova i upotrebljivih resursa. Građani mogu uzeti biciklističke dijelove i ugraditi ih na svoj bicikl, ako im trebaju.

- Mi se također bavimo i donacijom bicikala ljudima koji si bicikl ne mogu sami priuštiti. Dakle građani doniraju bicikl nama, mi te bicikle prosljeđujemo dalje onima koji si bicikl ne mogu sami kupiti - kaže Vuković.

- U našoj knjizi gostiju je zabilježeno više od 7 i pol tisuća popravaka. Što se tiče doniranih bicikala, u zadnjih 5 godina je bilo više od stotinu bicikala godišnje bilo donirano, tako da procjenjujemo da je negdje oko 700 bicikala u tom periodu donirano različitim kategorijama stanovništva koje si ne može samo priuštiti bicikl - dodaje.

Nekada se u biciklopopravljaonu moglo doći bez najave, kad god bi vam zatrebalo. Od ove nezgodne korona situacije potrebno se je najaviti. Broj telefona naći ćete na njihovoj Facebook stranici. I da, maska je obavezna!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!