Denise i Ivana spojilo je Jadransko more i ljubav prema ronjenju

27.07.2022.

09:20

Autor: Sanja Pražen/Dobro jutro, Hrvatska

Denise i Ivan Vodarić

Denise i Ivan Vodarić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Neki za bijeg od užurbane kolotečine biraju godišnji odmor, oni hrabriji odlučuju tu ljepotu i bogatstvo prirode iskoristiti kao život i posao. Upravo tako je odabrao jedan austrijsko-hrvatski bračni par.


Prije 15 godina Ivan Vodarić položio je svoj prvi ronilački ispit. Danas s ocem na četiri broda prevozi ronioce, za isti onaj ronilački klub u kojem je napravio prvi zaron.


I tada i danas vlasnik kluba bio je Austrijanac koji je također naučio roniti na Cresu, zaljubio se u otok i njegov akvatorij i u autokampu Kovačine otvorio školu ronjenja.


- Volimo more, volimo podmorski svijet ovdje u Hrvatskoj. Jako je lijepo roniti u Hrvatskoj. Podvodna flora i fauna vrlo su bogate, ima mnogo različitih vrsta riba kaže Mario Hofer.


S Mariom je na otok preselila supruga, ali i kćerka, i sama instruktorica ronjenja.


- Srcem sam jako povezana s Cresom, kaže Denise Vodarić.


Ljubav i suprug kojeg Denise spominje je upravo Ivan. Spojilo ih je Jadransko more i ljubav prema ronjenju. 


Kako je u sezoni posla na brodu i u školi preko glave, rijetki su trenutci kad njih dvoje mogu sami slobodno zaroniti.


Prije nekoliko su mjeseci pronašli i dvije žive periske u uvali Valun. Sada su zaštićene kavezom, ali ipak, nije zgoreg s vremena na vrijeme provjeriti ih.


- Periska je živa, primijetili smo da se brzo zatvara, znači da je snažna, rekao je Ivan.


- Presretni smo što ima živih periski jer to je važno ne samo za takve školjke, nego i za cijeli podvodni okoliš i more općenito, kao i za nas ljude na kopnu, ističe Denise.


Projekt zaštite plemenite periske


Uz one obavezne instrukcije roniocima, Denise ne propušta i važnu stvar, spomenuti im projekt zaštite plemenite periske, nešto što bi svatko od nas koji ovog ljeta zaroni u Jadran trebao znati.


- Ako nađu Pinnu nobilis, trebali bi provjeriti je li živa, snimiti je i javiti nam da su je našli. Zatim mi tu informaciju prosljeđujemo timu iz projekta zaštite periske, naglašava Denise.


Ljeti Denise i Ivan 12 sati dnevno rade na i u moru, zimi ipak dodatni posao potraže u Austriji. 


 - Mogu reći da sam zadovoljan. Boriš se, radiš i pokušavaš izvući najbolje, zaključuje Ivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!