Denis Vranješ je Ponos Hrvatske

05.02.2021.

09:45

Autor: Franka Jović Tonkli/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Prometna nesreća, ilustracija

Prometna nesreća, ilustracija

Foto: - / Pixabay

Najveća sreća čovjeku, koji je u rujnu 2019. nakon sudara s kamionom ostao zarobljen u smrskanom automobilu na zagrebačkoj obilaznici, bila je da se baš tada, tuda sa službenog puta vraćao Denis Vranješ.


- Vidio sam da je jedan automobil potpuno smrskan, već je jedna gospođa krenula prema njemu. Bila je na mobitelu, zvala 112. Zajedno smo otvorili vozilo, vidio sam da je gospodin u nesvijesti. Curila mu je krv iz nosa. Tad je pritrčala i liječnica, odmah je provjerila jesu li udovi oduzeti da znamo kakvo je stanje s kralježnicom, priča Denis.

Vozila su jurila oko njih, bila je gužva, no nitko drugi nije stao pomoći unesrećenom.

- Nakon toga sam provjerio da nema još nekoga slučajno u automobilu i odnio gospodina od automobila. Gorivo je bilo proliveno po cesti, a dijelovi automobila su vrcali na sve strane. Bilo je dosta dijelova na cesti, a ljudi nisu usporavali, tako da je u jednom trenutku jedan komad metala prošao jako blizu moje glave, nastavlja Denis.

Denis Vranješ jedini, uz šačicu ljudi, nije bešćutno žurio na večeru, pivo, trening iako je vjerojatno od svih na zagrebačkoj obilaznici bio najdalje od doma. Denis možda nije superheroj, ali jest dobar čovjek, ponos Hrvatske. Inženjer elektrotehnike po struci, planinar cijelim bićem, cijeni prirodu i ljudski život. 

- Mi kao planinari radimo redovite edukacije iz prve pomoći, znači sve tehnike oživljavanja, spašavanja, tako da mi je to vjerojatno došlo i automatizmom. Bez razmišljanja sam se zaustavio i znao sam da mogu pomoći, bar donekle. Nisam uopće dvojio - hoću li se zaustaviti ili ne, kaže.

Skromnost kao da ide ukorak s posebnim ljudima. Jer, naš je junak i dugogodišnji predsjednik Planinarskog društva Mosor, idejni začetnik Mosor film festivala, borac za zaštitu prirode, čovjek koji godinama u visine vodi i ljude s najtežim tjelesnim oštećenjima.

Gospodin iz zagrebačke prometne nesreće imao je, na sreću, samo lakše tjelesne ozljede. Bio je petak 13. Zbog Denisa Vranješa, njegov sretan dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!