Posjetili smo vrt naše najpoznatije vrtlarice

04.05.2024.

07:00

Autor: Sanja Čeliković/D.S./Kod nas doma/HRT

Svima dobro poznata vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić svoju je zelenu oazu počela uređivati prije 20-ak godina. 


- Za mene je moj vrt i moj posao, ali i veselje, to je mjesto koje zahtijeva jako puno mog angažmana, ali mi pruža određenu relaksaciju i puno, puno radosti, kaže Kornelija Benyovsky Šoštarić.


- Na ovoj lokaciji sve je izgledalo potpuno drugačije, ovo je bila jedna zapuštena džungla u kojoj su rasle stare bazge i uvjeti su bili apsolutno nemogući za bilo kakav uzgoj biljaka a pogotovo povrća što je meni dosta važno, prisjetila se Kornelija.

Malo po malo, uz rad i ljubav prema biljkama, prostor je prilagodila svojim željama. 


- Dio ispred kuće mogu nazvati ukrasnim, tu rastu razne cvatuće penjačice, ukrasno grmlje, tu je i travnjak i živica, jedan klasičan obiteljski vrt za uživanje, međutim drugi dijelovi više su fokusirani na one korisne biljke tako da imam tri povrtnjaka, voćnjak, i prostor za uzgoj presadnica, odnosno staklenike, navodi.


Ovakva organizacija vrta, donijela joj je, kaže - više posla. Njoj je od svega najdraže plijevljenje.


- Mnogim ljudima je to najdosadnije, ali ja volim kleknuti među svoje biljke, biti nisko i blizu, kaže Kornelija.

Prostor - veliki izazov za uzgoj biljaka


One koji tek kreću u svijet vrtlarstva, Kornelija upozorava da krenu polako, korak po korak, s jednim malim prostorom. A upravo je, prostor, uz klimatske promjene, veliki izazov za uzgoj biljaka.


- Dobra rješenja su vertikalni vrtovi jer zauzimaju malo mjesta ili povišene gredice koje se također mogu smjestiti na razne pozicije ne zauzimaju puno mjesta a omogućuju intenzivan uzgoj što je jako važno u urbanim sredinama da na malo prostora uzgojimo puno, ističe Kornelija.


Tu su, kaže, i mnogi vrtlarski mitovi.


- Postoji jedan drugi moment, a to je očekivanje da će organski uzgojeno povrće biti kvrgavo i kržljavo, odnosno ljudi očekuju da se ono razlikuje od onog kupovnog iz nekog trgovačkog centra što apsolutno ne mora biti točno. 

Ako znamo što radimo moguće je uzgojiti na organski način prema principima organskog vrtlarstva, povrće koje će izgledati savršeno, ali razlikovat će se po okusu, po svojim nutritivnim vrijednostima i to će svatko znati prepoznati, kad kuša nešto svoje što je uzgojio i kad usporedi s onim kupovnim.

Kornelija Benyovsky Šoštarić

 Povrće u kojem ćemo jednom uživati, u proljeće bi valjalo i posaditi.


- Što se tiče povrtnjaka, proljeće je najintenzivnije doba što se tiče vrtlarskih poslova na primjer sada sijemo salatu, blitvu, ciklu, grašak, možemo saditi luk i češnjak, a čim to vrijeme dopusti, čim zatopli, sade se i paprike, patlidžani i rajčice, navodi.


Plijevljenje, košnja trave, čupanje korova, orezivanje živice, posla je puno.


- Već sada u proljeće vidimo i prve rezultate, beru se mlade šparoge, salate, rotkvice, mladi luk, blitva, špinat, uvijek ima nešto svježeg što možemo pripremiti za ručak. Vrt je mjesto koje je i smočnica i moj trgovački centar, sve što trebam imam tu.


Ono što u njega uložite, vrt vam i vrati.


- Smatram ako je to naša želja da to nije odricanje nego jedno kvalitetno ulaganje u kvalitetu života i jedna relaksacija i opuštanje i to ne samo za fizičko zdravlje već i za mentalno, ističe Kornelija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!