Svima dobro poznata vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić svoju je zelenu oazu počela uređivati prije 20-ak godina.
04.05.2024.
07:00
Autor: Sanja Čeliković/D.S./Kod nas doma/HRT
Svima dobro poznata vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić svoju je zelenu oazu počela uređivati prije 20-ak godina.
- Za mene je moj vrt i moj posao, ali i veselje, to je mjesto koje zahtijeva jako puno mog angažmana, ali mi pruža određenu relaksaciju i puno, puno radosti, kaže Kornelija Benyovsky Šoštarić.
- Na ovoj lokaciji sve je izgledalo potpuno drugačije, ovo je bila jedna zapuštena džungla u kojoj su rasle stare bazge i uvjeti su bili apsolutno nemogući za bilo kakav uzgoj biljaka a pogotovo povrća što je meni dosta važno, prisjetila se Kornelija.
Malo po malo, uz rad i ljubav prema biljkama, prostor je prilagodila svojim željama.
- Dio ispred kuće mogu nazvati ukrasnim, tu rastu razne cvatuće penjačice, ukrasno grmlje, tu je i travnjak i živica, jedan klasičan obiteljski vrt za uživanje, međutim drugi dijelovi više su fokusirani na one korisne biljke tako da imam tri povrtnjaka, voćnjak, i prostor za uzgoj presadnica, odnosno staklenike, navodi.
Ovakva organizacija vrta, donijela joj je, kaže - više posla. Njoj je od svega najdraže plijevljenje.
- Mnogim ljudima je to najdosadnije, ali ja volim kleknuti među svoje biljke, biti nisko i blizu, kaže Kornelija.
One koji tek kreću u svijet vrtlarstva, Kornelija upozorava da krenu polako, korak po korak, s jednim malim prostorom. A upravo je, prostor, uz klimatske promjene, veliki izazov za uzgoj biljaka.
- Dobra rješenja su vertikalni vrtovi jer zauzimaju malo mjesta ili povišene gredice koje se također mogu smjestiti na razne pozicije ne zauzimaju puno mjesta a omogućuju intenzivan uzgoj što je jako važno u urbanim sredinama da na malo prostora uzgojimo puno, ističe Kornelija.
Tu su, kaže, i mnogi vrtlarski mitovi.
- Postoji jedan drugi moment, a to je očekivanje da će organski uzgojeno povrće biti kvrgavo i kržljavo, odnosno ljudi očekuju da se ono razlikuje od onog kupovnog iz nekog trgovačkog centra što apsolutno ne mora biti točno.
Povrće u kojem ćemo jednom uživati, u proljeće bi valjalo i posaditi.
- Što se tiče povrtnjaka, proljeće je najintenzivnije doba što se tiče vrtlarskih poslova na primjer sada sijemo salatu, blitvu, ciklu, grašak, možemo saditi luk i češnjak, a čim to vrijeme dopusti, čim zatopli, sade se i paprike, patlidžani i rajčice, navodi.
Plijevljenje, košnja trave, čupanje korova, orezivanje živice, posla je puno.
- Već sada u proljeće vidimo i prve rezultate, beru se mlade šparoge, salate, rotkvice, mladi luk, blitva, špinat, uvijek ima nešto svježeg što možemo pripremiti za ručak. Vrt je mjesto koje je i smočnica i moj trgovački centar, sve što trebam imam tu.
Ono što u njega uložite, vrt vam i vrati.
- Smatram ako je to naša želja da to nije odricanje nego jedno kvalitetno ulaganje u kvalitetu života i jedna relaksacija i opuštanje i to ne samo za fizičko zdravlje već i za mentalno, ističe Kornelija.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora