Iako je uzgajanje egzotičnog voća na početku bila avantura u nepoznato zbog nedostatka iskustva i informacija, Ivan Šulog je kroz godine došao do preko 50 različitih vrsta koje uzgaja na svojem poljoprivrednom gospodarstvu.
12.11.2024.
07:01
Autor: Sanja Čeliković/B.B.B./Kod nas doma/HRT
Iako je uzgajanje egzotičnog voća na početku bila avantura u nepoznato zbog nedostatka iskustva i informacija, Ivan Šulog je kroz godine došao do preko 50 različitih vrsta koje uzgaja na svojem poljoprivrednom gospodarstvu.
- Kako je sve počelo? Počelo je tako da sam slučajno pročitao članak u novinama, egzotično voće koje možete uzgajati i kod nas. Kao student sam to počeo prije 26 godina i s 250 njemačkih maraka u džepu, prisjetio se uzgajivač Ivan Šulog.
Od ideje koja se svima činila nemogućom, do uspješnog uzgoja egzotičnog voća i povrća u Donjoj Bistri. Sve je krenulo od kiwana.
- Zamislite ljude, ja sam počeo to uzgajati i oni u nevjerici to gledaju, ja uzgojim, ali uzgojim ozbiljno 50 tona prve godine i sve bacim najesen, pa sljedeće godine ponovo sadim, a oni kažu "dobro, jesi vidio što se dogodilo prošle godine" i ja opet bacim sljedeće godine i oni kažu da ja nisam normalan, jer kad netko čuje "on sadi banane u Zagorju", ljudi kažu "ma pusti ga, pijani Zagorec", ljudi još ne vjeruju da to postoji, našalio se Ivan.
Iako je na početku sve bila avantura u nepoznato zbog nedostatka iskustva i informacija, Ivan je kroz godine došao do preko 50 različitih vrsta koje uzgaja na svojem poljoprivrednom gospodarstvu. Jedna od njih je indijanska banana, koja je lagana za uzgoj.
- Radi se o indijanskoj banani, biljci koja je starija od 60 milijuna godina, preživjela je ledeno doba, dinosaure, nikakvi insekti, nikakve bolesti je ne napadaju. Recimo, ako uzmemo list, on smrdi i ima teški oporni miris po dizelu i to tjera, a to što smrdi, smrdi asimicid što kod nas ubija karcinom, pojasnio je.
- Ja na ovoj plantaži tri puta godišnje kosim travu, i to je sve što radim, nema insekata, nema bolesti, i moja poljoprivreda je da ne moram raditi neke specijalne agrotehničke zahtjeve da moram nešto raditi, kada mi se radi radim, kada mi se ne radi, ne radim, jesam li na moru, hoću li zakasniti, neću zakasniti i to je po meni prava poljoprivreda, istaknuo je.
Ivanu u uzgoju pomaže i Subash Rajbanshi iz Nepala, koji je u Hrvatsku došao zbog potrage za boljim prilikama i želje da putuje svijetom. Upravo je ovdje prvi put probao ovo egzotično voće.
- Rekao sam im, "ovo nije banana, ovo je mango", ali oni su rekli, "to je banana". Onda sam probao banane i shvatio sam da imaju okus kao dvije, tri vrste voća u jednom.
A kakve sve plodove kriju plastenici u Donjoj Bistri, uvjerila se i Agnes Križić iz Njemačke, koja je radeći na njima, u samo nekoliko mjeseci naučila i hrvatski.
- Tu sam probala puno voća kojeg nikad nisam jela, kazala je.
Hrvatsku zimu, u ovim će plastenicima preživjeti i voće vječne mladosti, yuzu naranča, koja je u svijetu veliki hit.
Radi se o citrusu koji podnosi - 18 Celzijevih stupnjeva i u Japanu su riješili bijelu kugu zahvaljujući toj naranči, a zakonom je zabranjen izvoz svježeg voća iz Japana.
Ovo je "yuzu naranča" i za nju je interesantno da podnosi -18, znači može se uzgajati kod nas, raste kod mene i u Japanu, a jako je interesantno da je Japan zakonom zabranio izvoz svježeg voća iz Japana.
Tu su i plodovi gođi beri(ja) mini guave, azijskih mandarina, budine ruke, babako(a) i đeđu dinje čija cijena ploda na aukcijama u Japanu doseže i do 20 tisuća eura. U želji za uzgojem različitih vrsta, Ivan ideje dobiva putujući svijetom.
Iako je u ovom poslu desetljećima, ovaj, sve samo ne obični poljoprivrednik kaže kako je nakon svega, opet na početku. Jer, želja za budućnost, mu je ističe, baviti se onim egzotičnim voćem, koje je zaista rijetkost u svijetu, poput afričke šljive, crnog đumbira i plave banane.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora