Preko noći su ostali bez svega, sanjaju povratak kući

08:19 / 21.03.2022.

Autor: Klara Dujmović/HRT

Preko noći su ostali bez svega

Preko noći su ostali bez svega

Foto: HRT / HRT

Više od 900 osoba izbjeglih iz Ukrajine stiglo je dosad u Istru. Uglavnom majke s djecom. Smještene su na sigurnim lokacijama u privatnim kućama. Tako je i na području Poreča gdje je ekipa HRT-a posjetila dvije obitelji izbjegle iz Harkiva.

U Ukrajini su imali uspješne poslove vezane uz mačevalačku opremu. Preko noći su ostali bez svega. Viktoria Mygorodska u 15 je minuta spakirala stvari i sa svoja dva sinčića i majkom automobilom napustila Harkov pri prvom napadu na grad. Neko su vrijeme bili u Poljskoj, a nakon 20 dana stigli su u Poreč.

- Ovdje su nas izvrsno primili. Ustupili su nam svoju kuću. Bili smo ugodno iznenađeni jer nas je dočekao i hladnjak pun hrane, a domaćica nam je skuhala juhu i sarmu – govori Viktoria Mygorodska, izbjeglica iz Ukrajine.

Pridružila im se prijateljica Alina Schmerbak s kćerkicom i svojim roditeljima. Muževi su im ostali u Ukrajini gdje voze humanitarnu pomoć. Od svih, Alina jedina radi, marketinška je stručnjakinja i radi na daljinu.

- Put je bio težak. Krenuli smo osmi dan rata kada je Harkiv već bio porušen. Putovali smo 1200 kilometara 7 dana. Kod kuće je ostao suprug s kojim se svakodnevno čujem. Želimo se vratiti kući, djeca stalno pitaju kada se vraćamo, žele u svoj vrtić i vidjeti svoje prijatelje – kaže Alina.

Šestogodišnji Jurii u Harkovu je trenirao mačevanje. Prvi je trening odradio i u Poreču.

- Isto je kao i kod kuće. Mogu trenirati i maleni poput mojega brata jer imaju male plastične mačeve i kacige – kaže Jurij Mygorodski.

Njegova baka Alla Tkač, želi se što prije vratiti u Ukrajinu. No, do tada želi biti korisna, u potrazi je za poslom.

- Po zanimanju sam kuharica, no posljednjih sam godina radila kao krojačica. Volim raditi i želim biti korisna. Zahvalna sam što smo u dobrim uvjetima i što nam je nad glavom mirno nebo - poručuje.

Zahvalni za gostoprimstvo, ipak najviše sanjaju povratak kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!