Prekrasnom šetnicom omogućen vidikovac na Bakarski zaljev

30.04.2023.

07:05

Autor: Željka Lopac Purković/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Pogled na Bakarski zaljev

Pogled na Bakarski zaljev

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bakar se u posljednje vrijeme sve više okreće turizmu. Novost u ponudi upravo je otvorena šetnica od Bakarskih prezida do prapovijesne gradine Črni Vrh. Uz bogate povijesne sadržaje nudi i prekrasne vidikovce s kojih puca pogled na Bakarski zaljev.

Prizor je ovo koji malo koga ostavlja ravnodušnim, no pogled na Bakarske prezide te nepregledne nizove suhozida otvara mnogo pitanja: tko ih je radio, zašto, zašto baš ovdje?

- Ovdje smo uredili ovaj mali kutak kao spomen na sav trud tih težaka i težakinja koji su ovo ovdje zdanje izgradili i očuvali od zaborava. Obnovljeno je od 42 ukupna hektara površine, samo dva hektara je danas obnovljeno, rekla je Sonja Jelušić Matić, direktorica TZ-a Bakra.

Ti su prezidi zaštićeni još prije 50 godina, a sada su dobili i interpretacijske sadržaje. Od njih kreće pješačka staza "Uspon u prapovijest". Nije teška, namijenjena je malima i velikima, a osim s poviješću, upoznaje nas i s florom i faunom ovoga kraja, što je i objašnjeno interpretacijskim pločama uz šetnicu.

- Najvažnija je gradina kako ju oni zovu Črni Vrh, gradina koja je na samom vrhu. Ona je opasana s dva zida, prema sjevernoj strani, južna i jugozapadna strana kao nožem zasječena, tako da bilo koji dolazak neprijatelja bio onemogućen, kazao je prof. Boro Štrbac, povjesničar.

Povezanost šetnicama

U samoj utvrdi pronađena je keramika, žrvanj, te još neki predmeti koji upućuju na to kako se ovdje nekoć živjelo.

- To je period negdje otprilike od drugog do prvog tisućljeća, znači prijelaz od brončanog u željezno doba, dodao je Štrbac.

Planiraju ih sve umrežiti šetnicama i planinarskim stazama, također uz interpretacijske sadržaje.

- Povijest ovoga kraja je toliko burna i bogata da zaista imamo pokazati ne samo turistima, nego i ljudima koji su ovdje čak i rođeni pa mnogi i ne znaju za brojne znamenitosti u ovome kraju, izjavio je Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra. 

Ali za slavnu bakarsku vodicu svi znaju. Nastala je od belice koja je rasla i zorila upravo na ovim škrtim terasastim vinogradima između Bakarskih prezida, odakle i kreće ova poučno-interpretacijska staza! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!