Putopisni serijal češke televizije o ljepotama Hrvatske

25.08.2022.

07:00

Autor: Stana Živkušić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Korčula

Korčula

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Češka nacionalna televizija koju prati i do 400 000 gledatelja, snima putopisni serijal o ljepotama Hrvatske. Prvi dio snimljen je u ožujku, a nakon Dubrovnika, Plitvica, Pule, Rovinja, Zadra, Nina, Šibenika i Krke, posjetili su i Korčulu i Hvar. Serijal će se prikazati u 12 epizoda. 


Nakon Njemačke, Italije, Francuske i Poljske, na red je došla i Hrvatska. Češka nacionalna televizija u emisiji Bedeker prikazat će hrvatske ljepote - tako i Korčulu.

- Prekrasna ulazna vrata Revelin, korčulanska katedrala, rodna kuća Marka Pola koji mi je uzor još od moje 14. godine. Sve mi se sviđa i 100 % sam sigurna da ću se vratiti, govori Ivana Jirišova, glumica.

- Sve je jako lijepo, ljudi su dobri, osjeća se neka sloboda tu i doista uživam. Nadam se da ćemo uspjeti gledateljima prenijeti pravi dojam Korčule, naglasio je Martin Pisarik, glumac. 

Glavni je cilj predstaviti Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju svim dobnim skupinama. 

- Provući skroz cijelu Hrvatsku, da svaka županija ima nešto za ponuditi svima. Mladima, starima, obitelji s malom ili većom djecom, ljubiteljima povijesti i kulture, rekla je Blanka Kučerova, producentica emisije. 

Uz bogatu kulturu i dugogodišnju tradiciju, Korčula ima još štošta ponuditi svojim posjetiteljima. 

- Pokušavamo pokazati i gastro ponudu, tako da su probali žrnovske makarune koji su baš tradicionalni ovdje na otoku Korčuli. Probali su dalmatinsku pašticadu i naravno, naša izvrsna bijela vina, govori Lenka Laus, turistička vodičica. 

Iako na vratima posezone, turistička slika Korčule i dalje bilježi dobre rezultate. Turističkih je noćenja za čak 31% više u odnosu na prošlu godinu, što je samo za 1% lošije od 2019. 

- Udio čeških gostiju je 1,6 % u cjelokupnom udjelu svih dolazaka gostiju, a isto tako nadamo se sljedeće godine da će broj čeških gostiju biti znatno veći od uobičajenog broja, rekla je Hana Turudić, voditeljica razvoja turističkog proizvoda TZ-a Korčule. 

Emitiranje putopisnog serijala na češkoj nacionalnoj televiziji započinje u rujnu ove godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!