U istarskom mjestu održano prvo kolo preponskog jahanja

01.05.2023.

17:31

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Konjički turnir

Konjički turnir

Foto: HTV/IMS / HRT

U Istri mladi vole jahanje. Barban, dom viteškog natjecanja Trke na prstenac, sve više postaje poznat i po konjičkim natjecanjima. Ovoga vikenda ondje je održano 1. kolo Istra kupa u preponskome jahanju. 

Priču s ove manifestacije donosi novinarka Jasmina Kalčić.

Desetogodišnja Zara trenirati je počela kad je napunila četiri godine i već osvaja medalje na turnirima. 

- Godinama vježbaš i onda budeš dobar i na rezultatima. - Koliko je bitno da budeš dobra prema konju? - Puno, da budu konji dobri i prema tebe. - Bi li savjetovala drugoj djeci bavljenje konjičkim sportom? - Da, jer to je meni lijepo i bilo bi sigurno i njima, kaže Zara Štoković.

Obitelj se ponosi njezinim uspjesima, iza toga stoji veliki rad.

- A, ona je sva u konjima, njoj je konj ujutro, navečer, po noći, samo je u konjima, no i školu rješava, da, ide i puno po natjecanjima, dodaje djed Danijel Štoković.

I nešto starija Veronika obožava konje, u ovome sportu ljubav prema životinji je na prvome mjestu, kaže.

Kao i u većini sportova, entuzijazam je ono što vodi i natjecatelje i klubove. Konjički je sport skup, počevši od cijene konja, opreme, održavanja. Teško je pronaći sponzore, pa se za većinu toga skrbe obitelji same.

Mario Učkar, član organizacijskog tima osvrnuo se na problem nepostojanja saveza.

- Mi u Hrvatskoj nemamo Savez, da se ti možeš uhvatiti za nekoga pa samo nadograditi, mi gradimo sami sve iznova, napravili smo temelj za našu djecu, tu u Istri, oformili smo naš Konjički savez, kupili prepone i lani je tako krenulo.

I traje. Nakon Barbana kolo se nastavlja u još nekoliko istarskih gradova, a ponajbolji preponaši ogledat će se u finalu u Medulinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!