Arhitekti se okupili kako bi zapuštenoj kulturnoj baštini dali novo ruho

30.04.2023.

07:00

Autor: Anita Bartolović/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Arhitekti se okupili kako bi zapuštenoj kulturnoj baštini dali novo ruho

Arhitekti se okupili kako bi zapuštenoj kulturnoj baštini dali novo ruho

Foto: HTV / HRT

Veliki mamac za sve goste je i naša povijesna baština, no na žalost nije sva u najboljem stanju. U Puli su se okupili arhitekti iz cijele Hrvatske i predlagali najbolja rješenja kako privesti različitim svrhama zapuštenu arhitektonsku baštinu.


Povijesna i kulturna baština često je zapuštena i derutna. No, dio takvih građevina mogao bi dobiti novo ruho. Svijetli je primjer Malo rimsko kazalište u Puli. Nakon desetogodišnjeg istraživanja i projektiranja u potpunosti je obnovljeno. 

- Rekonstrukcija je bila dosta zahtjevna. Najviše se posvetilo tome što je ona trebala predstavljati kako je ono izgledalo u rimsko doba i dočarati na neki način dimenzije tog nekadašnjeg zdanja koje je do sada sačuvano, zadržano samo u ruševinama i temeljima, objasnio je član Predsjedništva Društva arhitekata Istre Emil Jurcan

Dočarati kako je to nekada bilo žele i makarski arhitekti. Kroz program "From care to cure and back" žele udahnuti nov život u nekadašnji vojni objekt Dječjeg lječilišta u Krvavici. 

- On zapravo sve ovo vrijeme živi i još uvijek ga ljudi koriste. On je sada kao jedna ljuštura, kao jedna skulptura u koju mi možemo ulaziti. Nije u funkciji svojoj, ali ono još uvijek živi. Mislim da cijela pozicija između mora i planina te lokacije je jako važna i danas za zdravlje, za ekologiju, za sve što možemo napraviti tamo, rekla je predsjednice udruge MART iz Makarske Tina Divić

Prošlost, sadašnjost i budućnost - povezalo je Društvo arhitekata Istre. Projektom u fokus stavljaju "liječenje" baštine. 

- Ovo su neka nastojanja i tragovi povratiti te velike snove jer zapravo zajednički uistinu možemo brinuti za izgrađeni i neizgrađeni svijet i kreirati neku sretniju budućnost, kazala je kustosica i arhitektica Ana Dana Beroš, koncepcijska voditeljica programa "From care to cure and back". 

I liječenjem baštine obnoviti kulturne i povijesne građevine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!