Plivački klub Zadar idealan partner za djecu s teškoćama u razvoju

22.07.2023.

07:27

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Nakon trogodišnje stanke vraća se najmasovniji skok u more na svijetu, zadarski Millenium Jump. U želji da ne ostane samo na zabavi, organizatori su od prve godine pokrenuli i školu plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju, koja se financira od prihoda manifestacije. Naša je zadarska ekipa posjetila sat plivanja, koji je za ove mališane puno više od zabave na bazenu.

Leon će najesen u drugi razred. Jedan je od bivših polaznika škole plivanja.

- Ja sam plivao na bazenu s prijateljima iz dječjeg vrtića "Latica". Plivanje mi je značilo jako puno, poljubac svima koliko vas ima, rekao je.

Privikavanje djeteta na vodu nije promijenilo život samo Leonu nego i cijeloj obitelji.

- Svaki put kad netko pruži priliku djetetu s teškoćama to znači iznimno puno, zaista, naglasila je Leonova majka, Doris Bailo.

Plivački klub Zadar, idealan partner


Plivački klub Zadar pokazao se idealnim partnerom jer već godinama uspješno odgaja vrhunske plivače s teškoćama u razvoju, od kojih je nekolicina više puta osvojila odličja na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima.

- Napredak je očit, njima općenito paše taj medij vode, super je za opuštanje i individualni rad. To je ono što njima treba, što njima odgovara i što ih može podignuti na višu razinu, objasnio je Nikola Deković, trener programa "Sreća u vodi" i škole plivanja.

Za djecu s teškoćama bavljenje sportom mnogo je izazovnije nego za ostalu populaciju, a istodobno od neprocjenjive važnosti za motorički razvoj. Pritom, nekima od njih pomoglo je svladati strah od vode.

- Kad je prisutna senzorna teškoća, boje se vode, boje se kupati, prati kosu. Sada nam dobro ide. Dosta djece je naučilo i plivati, prihvaćaju kupanje, češljanje i sušenje kose, dodala je edukacijska rehabilitatorica u DV "Latica", Iva Zupčić.

Ova je škola rezultat želje organizatora Millenium Jumpa da manifestacija ima i humaniternu dimenziju. Tako je prve godine počela suradnja s jedinim vrtićem koji na zadarskom području sustavno radi s djecom s teškoćama u razvoju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!