07:00 / 13.03.2021.

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Sadnja jabuka obitelji Dušić

Sadnja jabuka obitelji Dušić

Sadnja jabuka obitelji Dušić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na posjedu obitelji Dušić kao na gradilištu, u punom pogonu i mehanizacija i ljudstvo. Postojećih 7 hektara voćnjaka zasađenih breskvama, šljivama i jabukama proširuje se novim jabukama.

- Investicija je dosta velika jer se sadi gusti, moderan način sadnje jabuke. Sadnice se stavljaju na metar razmaka u pojedinom redu, a razmak između redova je 3,5 metra. Tako da na hektar ide oko 3 500 sadnica, objašnjava Andrija Dušić, voćar.

Zasadit će oko 1700 jabuka. Za to je izdvojio vlastitih 50 tisuća kuna. No, s pripremom zemljišta, investicija je znatno veća.

Osim oranja, potrebno je postaviti stupove za žicu, a među njima se na razmak od oko metar sade jabuke.

- Mora se lijepo žile staviti u rahlu zemlju, da se može uloviti i gledati da bude čim ravnija, kaže Davor Dušić, prijatelj.

Sadi se sorta fuji. Ta je sorta u obitelji Dušić najviše tražena. Trenutačnu godišnju proizvodnju od 10 tona jabuka bez problema prodaju na kućnom pragu.

- Ako se potrudimo i uspijemo te sve jabuke prodat na kućnom pragu, onda je to dosta isplativo. Ali ako ih dajemo na veliko u centre onda postoji odgoda plaćanja i uvijek je rizik hoćemo li se naplatiti, tako da mi težimo tome da prodamo na kućnom pragu, objašnjava Đenis Dušić, vlasnica OPG-a.

Ove tek posađene jabuke već će iduće godine dati prvi rod, a nakon četiri bit će u punom rodu. Time se nadaju da će čim dulje u ponudi imati jabuku za prodaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!