Adut Svetog Petra u Šumi suhomesnati su proizvodi. To istarsko mjesto posebno je poznato po kobasicama. Ovoga se vikenda ondje održava 10. međunarodni sajam "S klobasicom u Europu". Svoje su umijeće pripremanja te delicije predstavili proizvođači iz Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja.
Istarska kosnica nije primamljiva samo izgledom, nego i okusom. Šampion je sajma.
- Tajna je u tome da je punjena smjesa u goveđe crijevo sušena na plijesni koje se četkaju i ta salama je sušena 3 mjeseca, govori Loris Franjul, proizvođač iz Svetog Petra u Šumi.
Od kvalitetnog svinjskog mesa rade se i i slavonske delicije. Naravno, uz specifične začine.
- Da su svinje barem 10 do 12 mjeseci stare, da bi imale dobru strukturu, da budu dobro hranjene. Zatim je bitna dobra kvalitetna paprika, rekao je Slađan Novosel, proizvođač iz Belišća.
Rezale su se kobasice, slagale na pladanj. I osvajale nepca posjetitelja.
- Sve mi se svidjelo, baš sve. Jako je fino, rekla je posjetiteljica.
- Došao sam s Lošinja baš s namjerom da kupim, kazao je drugi.
Na ocjenjivanje je pristiglo 210 uzoraka kobasica iz Hrvatske, susjednih nam zemalja te Portugala. Dodijeljeno je 150 zlatnih medalja. Ocjenjivali su se brojni parametri, od trajnosti okusa do vanjskog izgleda.
- Ako kažemo da ocjenjujemo vanjski izgled, onda je to boja, udubljenja, način vezanja, je li uvijena i pravilno sušena, govori Dubravko Viduč, predsjednik ocjenjivačke komisije.
Istarska je kobasica zaštićena na nacionalnoj razini. Sada se zajedno sa slovenskim kolegama teži i europskoj zaštiti.
- Ona ima određene procedure po kojima se moraju proizvođači ponašati, ali zapravo i ovaj sajam i samo ocjenjivanje govori koliko su ozbiljni proizvođači i mislim da to neće biti problem, kazao je Mario Bratulić, organizator manifestacije.
Nadaju se da će europsku zaštitu dobiti do kraja godine.