16:51 / 03.01.2022.

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sinjska socijalna samoposluga podijelila više od 2700 košarica

Socijalna samoposluga u Sinju

Socijalna samoposluga u Sinju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sinjska socijalna samoposluga u šest godina podijelila je više od 2.700 košarica vrijednih više od pola milijuna kuna. Među korisnicima najviše je radno nesposobnih samaca i višečlanih obitelji, no pomoć jednokratno i povremeno mogu dobiti i oni koji su se u teškoj situaciji našli zbog nepredviđenih okolnosti poput bolesti ili gubitka posla.

Za vrijedne djelatnike i volontere sinjskog Crvenog križa - odmora nema.

- Jedan od slogana Crvenog križa je - Mi vidimo ljude. Znači, vidimo ljude koji su u potrebi, kojima svakako određeni dolasci i sama pojavnost u tim situacijama kad se dolazi do njih puno znači, ističe volonter u Gradskom društvu Crvenog križa Sinj Filip Ratković.

Od potresom pogođenih područja, na kojima su bili među prvima, do lokalne sredine. Pa i tijekom epidemije.

- Mi smo pakete nosili kućama u zaštitinim odijelima, bili smo na raspolaganju ljudima tako da smo i u doba pandemije gdje je situacija bila teška i šta se tiče donacija uspjeli smo svaki mjesec podjelu imati i evo naša samoposluga, kao što vidite, i sad nije, ne zjapi prazna, ističe ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica.

A i neće!

- Sinjanke i Sinjani su uvijek bili humani i u najtežim ugrozama - potresi prošle godine, pa poplava u Gunji - Sinj je pokazao veliko srce, a tako imamo i samoposlugu za naše najugroženije. Volio bih da ima što manje korisnika i na tome ćemo raditi, ističe gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

A dotad - pomagati. U proteklih šest godina i 67 podjela, za 277 osoba iz 128 obitelji u prosjeku je donirano - 60-ak prehrambenih i higijenskih potrepština na mjesec.

- Imali smo slučajeva da prime pakete 2,3 ili četiri puta pa se netko u obitelji zaposli pa jednostavno prestanu biti korisnici, a imamo trajnih korisnika sa zajamčenom minimalnom naknadom i radno nesposobnih samaca, objasnila je Dijana Filipović Grčić iz Udruge "Srma", Sinj.

Socijalnu samoposlugu najviše pune lokalni i nacionalni Crveni križ. Dijelom je financira i grad, a više od četvrtine artikala u humanitarnim akcijama Crvenog križa i Srme donirali su građani, učenici, volonteri i brojni drugi dobročinitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!