Smjena straže Kravat pukovnije na Trgu bana Jelačića

30.05.2022.

08:18

Autor: Margareta Jozinović Vuković, Fabijan Kale/Dnevnik/Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Smjena straže Kravat pukovnije na Trgu bana Jelačića

Smjena straže Kravat pukovnije na Trgu bana Jelačića

Foto: HTV / HRT

Kravat pukovnija održala je na Dan državnosti tradicionalnu smjenu straže u Zagrebu. Unatoč lošem vremenu, privukli su veliku pozornost građana i turista...

Kravat pukovnija priča priču o kravati, noseći replike hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća. Konjački i pješački postroj krenuo je iz Etnografskog muzeja pa su preko Ilice došli do Trga bana Jelačića, potom do Zagrebačke katedrale te se potom vratili na Trg.

Smjena straže atrakcija je i stranim gostima.


- Ovo je odlično! Izvrsno je vidjeti različite kulture. Mislim da je ovo sjajno za nas jer smo doživjeli pravu kulturu i vidjeli nešto posve novo. Ovo je zaista lijepo, hvala vam na tome, rekla je turistica iz New Yorka. 

Svidjelo se i počasnom gostu jahaču.


- Osjećaj je fantastičan. Da mi je netko rekao da ću jahati svojim gradom jednog dana, ne bih vjerovao u to, rekao je pripadnik specijalne jedinice policije Alfa Dean Rostuhar.


- Velika mi je čast, pogotovo na Dan državnosti, dodao je.


Dan državnosti, Tijelovo... mnogima je nezamislivo da važni datumi prođu bez njih.


- Koliko mogu primijetiti sve je više turističkih grupa koje su posjetile Zagreb, tako da mi je neizmjerno drago da danas, a i sutra na dan Grada možemo projahati i prodefilirati gradom, rekao je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.

Kravat pukovnija već 12 godina "jaše" Zagrebom

Matejčić je jutros u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska istaknuo da Kravat pukovnija već 12 godina "jaše" Zagrebom. Svaki punoljetni građanin može se prijaviti.

- Ako mu odgovaraju naši uvjeti, može krenuti u izobrazbu te na kraju i na smjenu straže, ističe Matejčić.

Rostohar je također prošao obuku.

- Prošao sam kratku obuku, danas mi je čast što sam gost i što mogu prisustvovati ovom događaju. Uzbuđen sam na današnji dan sudjelovati u tom događaju. Cijelo javljanje pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!