Spasilački ronilački tim Civilne zaštite

28.07.2022.

09:42

Autor: Tomislav Rataj/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Spasilački ronilački tim Civilne zaštite

Spasilački ronilački tim Civilne zaštite

Foto: Tomislav Rataj / HRT

Uloga civilne zaštite je neizostavna u situacijama potresa, poplava i pandemije. Njihov novoosnovani spasilački ronilački tim za poligon za vježbu ovoga je puta izabrao podmorje otoka Raba.


Ronilačke lokacije u akvatoriju nude brojne podvodne zanimljivosti pogodne za turistička ronjenja, ali i za trening spasilačkih timova.

- Hrvatska kao turistička destinacija razvitkom ronilačkog turizma pokazala se potreba da se oformi jedan ovakav tim na nivou RH, pod okriljem civilne zaštite koja ima i logističke mogućnosti za odradu takvih specijalističkih zadaća. Na poziv ravnatelja civilne zaštite Damira Truta okupili smo 90 volontera koji su se uključili u ovaj naš projekt, rekao je Rene Cipovec, glavni koordinator specijalističke ronilačke skupine Civilne zaštite.

Ronilački su timovi raspoređeni u 4 državne intervencijske postrojbe sa sjedištima u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

- Same zadaće koje se stavljaju pred nas su jako širokog spektra. U momentu kada se dogodi neka ugroza naši su timovi spremni kroz 3-4 sata izaći na intervenciju, naglašava.

Kako bi se to vrijeme još skratilo i kako bi timovi na terenu bili još efikasniji važni su učestali treninzi na lokacijama poput ove.

- Sada idemo na lokaciju potopljenog broda Tabinja koja se nalazi pored otoka Raba uz otok Dolin. Do lokacije se vozimo oko pola sata, znači to je 3 nautičke milje udaljeno, rekao je Arijan Žigo, voditelj ronilačkog centra.

- Cilj današnje vježbe je zaron na 40 metara dubine. Da tu obavimo zarone u paru i da izronimo sigurno na površinu po svim pravilima ronjenja. Bilo je fantastično vidljivost je jako dobra. Bilo je riba, ugora, hlapova, svega. Jako lijep zaron, naglasio je Ferdo Hitrec, voditelj edukativnog tima ronilaca Civilne zaštite RH.

- Lokacija je specifična po tome što ima 4 potonula broda. Ima sidro od mine iz Drugog svjetskog rata i pola eksplodirane mine, protubrodske mine, pokazuje Žigo. 

Poligon kao stvoren za vježbu spasilačkih timova.

- Vidljivost je bila fenomenalna. Temperatura je bila 16, ugodnih 16 stupnjeva. Dolje smo se nakon ovih 31 stupanj fino ohladili. Tim kao tim je vrhunski odradio uron. Ja kao voditelj to mogu i potvrditi i ovo su ronioci koji zaslužuju ovakve treninge, naglasio je Mario Tomac, instruktor ronjenja, Civilna zaštita RH.

Uron su začinili i adrenalin dodatno podignuli i veliki primjerci ugora čiji pogled i zubi ne djeluju bezopasno.

- Veliko je bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta. Vidjeli smo tri ugora, jastoge, spužve, ježince i vidjeli bogatstvo Jadranskog mora i ljepote samih organizama,istaknula je Iva Alač, biolog mora, Civilna zaštita.

- Veliku pozornost pridodajemo edukaciji i prevenciji. Moramo znati da je more jako opasno i moramo poštovati more, govori Rene Cipovec, glavni koordinator specijalističke ronilačke skupine Civilne zaštite.

S tajnama mora i podmorja u bazenu Pogleda u plavo, sada u programu Civilne zaštite, kao i svih godina do sada, potpuno besplatno mogli su se upoznati svi. 

- Kroz 12 godina gostovanja ovoga bazena mnogima smo približili čari i ljepotu samog ronjenja kao jedne važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša. Nalazimo se ovdje na trgu Sv. Kristofora, ovo je 80. nastup projekta, a do sada smo besplatno zaronili kroz projekt sigurno više od 25 tisuća osoba, rekla je Andreja Vedrina, voditeljica projekta.

- U domeni civilne zaštite je edukacija djece i stanovništva kako ovdje s ronjenjem tako i s potresima, poplavama. Pokušavamo ovdje pokazati jednostavnost ronjenja i približiti taj svijet građanstvu. Mnogi su se oslobodili straha i prihvatili to kao zadovoljstvo, govori Mislav Kaučić, ronilac, Civilna zaštita.

- Ovdje se radi o promociji u vrlo sigurnim uvjetima i kao što vidimo, svake je godine ovo sve brojnije i brojnije. Sve više i više djece koji izlaze zadovoljni. Dosta ih je zbog toga došlo i kod nas u klub i počelo se baviti ronjenjem, naglašava Dorijan Kurelić, Ronilački klub Amfora, Rab.

- To je jedna predivna priča, usaditi tu ljubav djeci za more i naše prekrasno podmorje, rekla je Gabrijela Vrban, majka.

- Rabljani od rođenja žive uz more, od mora i u moru. S ovim projektom pokušavamo našu djecu i mlade zainteresirati, pomoći im da savladaju te vještine, da vide tu ljepotu koja se nalazi u rapskom podmorju, istaknuo je Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba.

Uz domaće, o čarima podmorja ovdje su više doznali i turisti.

- Fantastično je, vrlo sam sretna jer sam to oduvijek željela isprobati. Jučer sam vidjela da je bazen ovdje i iskoristila sam danas priliku i pokušala, oduševljena je Monika iz Njemačke.

Ovakva bliskost s morem i podmorjem u budućnosti bi trebala osigurati i pomladak koji će zavoljeti dubine i jednoga dana postati nova snaga spasilačkih ronilačkih timova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!