Igre ispod površine mora

08.06.2023.

09:26

Autor: Tomislav Rataj/More/HRT/A.S.

Ronilačke igre u Šimunima na Pagu

Ronilačke igre u Šimunima na Pagu

Foto: HRT / HTV

Ronilačke igre nakon tri godine pauze u Šimunima na otoku Pagu okupile su više od 200 ronilaca koji će se natjecati u nekim pomalo neuobičajenim ronilačkim disciplinama.

No prije početka nadmetanja i zabave, podmorje je trebalo malo dotjerati. 

- Isto kao što dobra domaćica prije posjeta gostiju pospremi kuću, tako i mi pripremimo podmorje za ronilačke igre, rekao je Vedran Dorušić, voditelj ronjenja na Ronilačkim igrama.

O važnosti brige za podmorje i njegove stanovnike, pa makar to bili i morski psi, predavanje su održali momci iz WWF-a.

- Moje predavanje bilo je o sklatu, jednoj strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti na razini cijeloga Mediterana. I o priči kako je zapravo u Jadranu ostala još zadnja populacija te vrste na jednom malom području u zadarskom akvatoriju, kazao je Patrik Krstinić iz WWF-a Adria.

Mnogo više od samog sporta

Iako su zamišljene kao niz podvodnih nadmetanja, nakon više od 10 godina održavanja Ronilačke igre postale su mnogo više od  sporta.

- Ronilačkim igrama prvenstveno želimo promovirati ronjenje. Ono što je najbolje je da se svi ronioci međusobno druže, razmjenjuju iskustva, testiraju najnoviju opremu. Imamo edukativna predavanja. Mislim da je takav događaj jedinstven i da mora postojati, izjavio je Dražen Gorički, organizator Ronilačkih igara.

Da je zaista tako, dokazuje i to što je s godinama prerastao u najveće okupljanje ronilaca u regiji.

- Bilo je jako puno sudionika iz cijele regije. Najviše iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Oko 200 ronilaca se prijavilo za samo natjecanje, a još toliko je sudjelovalo u igrama s obiteljima i prijateljima iz cijele regije, dodao je Gorički. 

Brzinsko plivanje 

Svi oni bodrili su svoje favorite u ronilačkoj areni. Prva disciplina je brzinsko plivanje uz pomoć peraja. 

- Vrlo jednostavno pravilo. Treba od plaže krenuti do bove. Mora se proći oko bove te što prije doći natrag, dotaknuti zastavu i doći do cilja, objasnila je Vedrana Savanović. 

- Atmosfera je jako zabavna. Naravno, ekipa se skupila, a ove igre obožavamo, komentirala je Ema Ivetić. 

Podvodna orijentacija

Nakon brzinskog plivanja s perajama druga po fizičkoj zahtjevnosti disciplina - podvodna orijentacija.

- Ronioci moraju uroniti i pronaći bovu. Moraju povući špagu i onda se vraćaju nazad, dotaknuti kamen i izroniti. Tu onda zaustavljamo vrijeme, objasnila je Valentina Baričević.

- Išli smo po azimutu. Mislili smo da je bova vezana za blokove pa smo se tu malo pogubili. Ali onda smo skužili gdje je i krenuli nazad. Tako da je dosta dobro, kazao je Dino Taras.

- Vidljivost je bila 5 metara, more je hladno. Samim time to je malo veći stres i nije bilo lako naći bovu, rekao je Andro Nekić.

Treba se koristiti i glavom

Osim mišićima u idućim disciplinama trebalo se koristiti i glavom. Za naprezanje mozga na dubini podvodna mozgalica.

- Natjecatelji zarone na 2-3 metra gdje se nalazi jedna metalna kutija pokraj koje se nalaze žute kockice i trokutići koje moraju složiti unutar jednog okvira. Teže je samim time što ste u drugom okolišu, što niste sami nego komunicirate sa svojim prijateljem. Ne komunicirate govorom nego znakovima, a samim time što se natječete odmah je zanimljivije nego da samo slažete na kopnu, objasnila je Nikolina Ćuk.

- Zapravo je vrlo lagano kad kreneš. U početku je malo kaotično, ali nije teško, izjavio je Tomislav Čirjak.


- Bilo je super. Svake se godine ponovno iznenadim koliko može biti zabavno i koliko može biti dobar rezultat, komentirala je Fedra Dokoza.

Pucanje podvodnom puškom

 U posljednjoj ronilačkoj disciplini osim mišića i hladne glave bilo je potrebno i bistro oko i mirna ruka - pucanje podvodnom puškom.

- Ronilac zaroni, nacilja puškom u metu i okidačem okine. Izlazi van sa svojim krajnjim rezultatom, pojasnila je Iva Horvatić.

- Malo je zamućeno more pa se slabije vidi, ali sve u svemu je dobro. Interesantno je jer ne vidiš baš gdje pucaš, gdje je meta, kako naciljati i tako. Ali nekako pogodiš, kazala je Saša Vuksanović.

U brojnim nadmetanjima i iznad površine mora mnogi su osvojili vrijedne nagrade i odlično se zabavili. Dar svima za kraj bio je spektakularan vatromet i odličan koncert Kojota.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!