Strijelka došla i na ušće Dragonje!

02.04.2022.

15:16

Autor: Dorina Tikvicki/More/HRT

Strijelka došla i na ušće Dragonje!

Strijelka došla i na ušće Dragonje!

Foto: More / HTV

Od invazivne vrste u istarskom akvatoriju, strijelka je postala je glavna lovina uz zapadnu obalu Istre. Nakon što je u Tarskoj vali i Antenalu gotovo potisnula autohtonog cipla, ribari su je ove godine počeli loviti sjevernije, na ušću Dragonje.

Idilično jutro na kanalu Svetog Odorika. Za romantičare i ribolovce koji ovdje neviđenom lakoćom udicom izvlače bogat ulov! Drugačiji od dosadašnjeg. Jer na ušće Dragonje ove je zime prvi put stigla strijelka!

- Nalazimo se na mjestu gdje je prvi put zabiježen ovaj neočekivano bogat ulov ulov - ove vrste ribe koja je bila donedavno zaista nepoznata u cijelom sjevernom Jadranu. Strijelka je vrsta poznata po svojoj agresivnosti, objašnjava dr. sc. Neven Iveša s pulskog Fakulteta prirodnih znanosti.

- One su najveće štetočine u moru. Ja pretpostavljam veće štetočine od njih nema. One uništavaju sve. Mlađ, sve, sve, sve. One i kad su site ubijaju. (...) Pecam i nizvodno od mene 50 metara vidim strelka, ganjala je brancina, a on je jadan skočio pola van iz vode na obali da se spasi. Nekad su bile u Plominskom zaljevu kod Labina, pa su se prešle u Rovinj, pa u Tarsku valu, sad su ovdje, priča ribolovac Albano Makovac.

Sportskim ribolovcima dopušteno je uloviti 5 kilograma dnevno. No, sporna je trokuka kojom se strijelke love. Makovac dodaje kako druge ribe u ušću Dragonje više nema pa ne postoji opasnost da se one 'oštete'. Dodaje kako u Grčkoj i Španjolskoj ribari koji donesu strijelkin rep, dobiju dva eura.

- Ovo područje je izuzetno vrijedno stanište kao i šire područje ušća rijeke Mirne i rijeke Dragonje. Služi kao mrijestilište, rastilište i skrivalište brojnih autohtonih gospodarskih vrsta riba. Zbog toga je izueztno važno razmotriti postojeće zakonske propise i omogućiti lokalnim ribolovcima da izlovljavaju ovu ribu u većim količinama jer na taj način će se zašttiti lokalni eko-sustav, upozorava Neven Iveša.

Riba je ukusna. Makovac kaže da je juha od strijelke bolja od juhe orade i brancina a odlična je kad se spremi u pećnici. Udica je, kažu znalci najučinkovitiji alat za strelku. No ove su je zime uz kanal svetog Odorika, pune bile i ribarske mreže. Plasman također nije bio problem!

- U zadnjih mjesec i pol dana otkupili smo 3,5 tona strelka. Inače strelko nije neka riba poput brancina ili orade - ali ima za nega tržište. Mi cijeli taj otkup što radimo - izvozimo u italiji, kaže Ivan Gianni Stojnić.

Umjesto u rerni primjerak ulovljen s početka ove priče poslužio je znanosti. Spoznaje o ponašanju strelke u Sjevernom Jadranu važne su zbog odnosa prema ovoj invazivnoj vrsti ali i vrijednom gospodarskom resursu.

- Jedna od metoda njezina iskorjenjivanja iz ekosustava je upravo da postane što dostupnija tržištu, gastronomiji, jer ona ima i značajnu ekonomsku vrijednost, kaže Neven Iveša. U priobalju Turske primjerice, vrsta se toliko eksploatirala da su danas za izlov strelke uvedene kvote!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!