Šumske staze pune berača gljiva, posebno treba paziti na dvije vrste

28.10.2024.

19:58

Autor: Marko Percan/T.D./Dnevnik/HRT

Gljivarska sezona u punom je jeku i šumske su staze pune berača. Mnogi od njih gljive zatim prodaju. No, u Puli je zabilježen najnoviji slučaj trovanja gljivama. Ovog puta, srećom, bez kobnih posljedica. 

Gljive s njokima. Zvuči ukusno, no jedan pulski par neće baš po okusu pamtiti taj ručak. Slijedila je slabost, mučnina i znojenje. U bolnici im je ustanovljeno trovanje gljivama. 

- Dobro su, ja sam ih pregledala, znam da su bili odlični, jedan je jako blagi slučaj. Drugi je bio malo teže dehidriran pacijent, ali isto, opservacija preko noći, simptomatske mjere i pacijent je bio dobro već ujutro, naglasila je dr. Iva Polić Kljajić, infektologinja.

Na pulskoj tržnici, kao za inat, nismo pronašli nijednog prodavača gljiva. Oni moraju imati iskaznicu komercijalnog skupljača, a gljive trebaju imati deklaraciju. Uzorkovanja provodi sanitarna inspekcija. 

No, i oblik može zavarati. Jedan od naših najiskusnijih gljivara kaže - posebno treba paziti na dvije vrste.

- Slična je lisičarki, a zove se zavodnica, da te zavodi, ona je vrlo slična, malo je žute boje. A druga vrsta je sunčanica, istaknuo je gljivar Ivan Žagrić.

No, kod nas postoje i mnogo otrovnije gljive. 

- Ako se radi o recimo našoj najotrovnijoj gljivi, zelenoj pupavki, simptomi mogu voditi do akutnog zatajenja jetre, oštećenja bubrega pa nažalost i do smrti, rekao je dr. med. Matej Percan, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Srećom, posljednjih godina u Istri nije bilo slučaja s takvom posljedicom. No, ako posumnjate da ste pojeli pogrešnu gljivu, obvezno se odmah javite liječniku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!