Sutivan nakon 50 godina dobio vrtić i jaslice, a Brač vatrogasni dom

07.01.2022.

16:20

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vrtić u Sutivanu, vatrogasni dom u Supetru

Vrtić u Sutivanu, vatrogasni dom u Supetru

Foto: HTV / HRT

Čak pola stoljeća trebalo je da Sutivan na otoku Braču dobije - novi dječji vrtić. I jaslice! Projekt je vrijedan više od 7 milijuna kuna, a novac je stigao iz Programa ruralnog razvoja.


Dvogodišnja Ani s mamom prvi put obilazi jaslice. Za zaposlene roditelje u Sutivanu - neprocjenjiv osjećaj!

Iz starog, neadekvatnog prostora u središtu Sutivana mališani će se preseliti potkraj mjeseca. Na novi, samostalni vrtićki objekt u jednoj od najmanjih hrvatskih općina dugo se čekalo. Ravnateljicu Dolores Ljubetić već zovu i iz drugih otočnih mjesta, ali prema pedagoškim standardima - ne smiju primiti više od 52 djece.

- Ovo je ogromna stvar za Sutivan. Vrtić smo čekali preko 50 godina. Vrtić Babarin imat će tri grupe, dvije mješovite, jednu jasličnu i znači prvi put u povijesti Sutivana, Sutivan dobiva- jaslice, ističe.

U Supetru je za otvaranje je spreman multifunkcionalni vatrogasni dom za sve bračke vatrogasce, vrijedan 21 milijun kuna. U slučaju požara i drugih katastrofa u najkraćem roku ovdje se može smjestiti 100 ljudi i dobiti sve što treba.

- Osim protupožarnog, evakuacijskog dijela služio bi i kao obučni centar za i vatrogasne službe i hitne službe koje bi ztrebale nekakve specijalne obuke, poligone i slično, objašnjava Nikola Martinić Dragan, zapovjednik Vatrogasno-operativnog područja Brač.

- Naša je potpora u tom slučaju vrijedna 14 milijuna kuna, u slučaju dječjeg vrtića 7 milijuna kuna i još jednu nerazvrstanu cestu kod Pućišća vrijednu što se tiče potpora nešto više od 7,5 milijuna kuna, dakle to je 30 milijuna kuna infrastrukture, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica je na Braču posjetila i tvornicu za preradu ribe u općini Postira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!