Zadnji drveni brod austrougarske ratne mornarice

17.10.2021.

15:35

Autor: Marko Percan/M.M./More/HRT

Austrougarska ratna mornarica

Austrougarska ratna mornarica

Foto: More / HTV

Brod Sveti Marko jedini je preostali drveni brod austrougarske ratne mornarice. Pronašli smo ga u jednoj uljanikovoj hali.

Izgrađen je negdje na Jadranu, prije stotinjak godina za vrijeme austrougarske. Točnu godinu ne znamo, ali u svakom slučaju prije 1. svjetskog rata.

- Za jednog stogodišnjaka u dosta dobrom je stanju jer je građen od kvalitetnih materijala s hrastovinom i mahagonijem što je dosta atipično za tradicionalnu brodogradnju, ali ovo je bio vojni brod i mornarica je koristila najbolje resurse što je mogla, rekao je Marko Uhač, konzervator, Ministarstvo kulture.

Građen je s dvostrukom oplatom, a nalazio se na palubi velikog ratnog broda.

Brod Sveti Marko jedini preostali drveni brod austrougarske ratne mornarice

Brod Sveti Marko jedini preostali drveni brod austrougarske ratne mornarice

Foto: More / HRT

- On je rettungs-kuter, što znači spasilački kuter. To je spasilački brod, ne u smislu spašavanja mornara uslijed potapanja već za neke brze spasilačke reakcije sa samog broda, dodaje Marko Uhač.

Propašću Austrougarske brod preuzima talijanska mornarica. A 1928. godine brod otkupljuje creska obitelj Galović, a potom i obitelj Balon iz Valuna.

- San Marko vozio je na liniji Cres - Valun. Vozio je putnike, robu, kruh..., kaže Loreta Bellemo, čiji su otac Toni i djed bili vlasnici San Marka.

Bilo je tako sve do 70-ih godina. A onda je Cres dobio cestu i brodska linija Valun - Cres više nije bila potrebna. 

Brodicu je kupio Stanko Penđer iz Splita koji ju je koristio za ribolov. A Toni Balon mu je na ceduljici zapisao nevjerojatan podatak. Da je Sveti Marko spasilačka brodica s legendarnog bojnog broda Viribus Unitis.

- Mi znamo da je pojedini brod klase Tegethoff imao po jednu spasilačku brodicu. Znamo da su dva bojna broda otišla u rezalište poslije 1. svjetskog rata, a dva su potopljena, Szent Istvan i Viribus Unitis, Viribus je potonuo u pulskoj luci i u principu je moguće da je ovaj brod s Viribusa, kaže Marko Uhač.

Stoga je Svetoga Marka zbog njegovog značaja, ove godine otkupio Arheološki muzej Istre.

- Ideja je da u jednom trenutku slijedeće godine bude postavljen u pulskoj luci, da bude plovan, da ga svi naši građani, putnici namjernici mogu pogledati i da isto tako njime mogu i zaploviti po pulskoj luci, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Oplovio je Sveti Marko velik dio Jadrana. Prevozio je ljude i njihove sudbine. Sada će ponovo parati valove, i to u Puli, koja je nakon 93 godine ponovo njegova matična luka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!