Svjetski dan voda obilježen u parku prirode Kopački rit

22.03.2022.

16:41

Autor: Vesna Ljubo/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

 Svjetski dan voda obilježen u parku prirode Kopački rit

Svjetski dan voda obilježen u parku prirode Kopački rit

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Svjetski je dan voda. Obilježen je i u jednom od najbolje očuvanih područja u Europi - parku prirode Kopački rit. Ove su godine u fokusu obilježavanja podzemne vode, uz slogan "Učinimo nevidljivo vidljivim".

Iako podzemne vode ne vidimo, njihov je učinak vidljiv svugdje. Kopački je rit veliki rezervoar i pročistač podzemnih voda. Prate ih 10-ak godina i kroz projekt Naturavita.

Prema zalihama vode po broju stanovnika, prvi smo u Europi.

- Konstantno isticati važnost voda i važnost očuvanja istih je iznimno važno, rekao je Ivo Bašić, ravnatelj PP Kopački rit.

Važno je i mlade učiti. Zato su studenti osječkoga odjela za biologiju pozorno slušali predavanje o hidrologiji u Kopačkom ritu.

- Mi smo s kolegija okolišno inženjerstvo i kolegija artrofizacija došli slušati predavanja o upravljanju i zaštiti voda što će nam ustvari dodatno omogućiti neka veća i šira znanja koja inače ne bismo primili, rekao je Luka Šuker, student Odjela za biologiju, Osijek.

A s dolaskom proljeća, u parku su se primili i radova.

- Zadnjih dana intenzivno smo radili na tom alternativnom pravcu, na staroj poučnoj stazi, rekao je ravnatelj PP Kopački rit.

Stara poučna staza bit će u funkciji za tjedan dana, a tada će se znati i u kojem će smjeru ići rekonstrukcija 5 godina stare, ali oštećene drvene šetnice na malom Sakadašu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!