"Tandem" bicikl za slijepe i slabovidne osobe

15.03.2023.

17:18

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Zadrani iz Udruge slijepih uživaju u vožnji bicikla

Zadrani iz Udruge slijepih uživaju u vožnji bicikla

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnoge stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo. Zamislite da ste čari vožnje bicikla otkrili, primjerice, tek u sedamdesetim godinama života. Tako ovih dana prvi put uživaju članovi zadarske Udruge slijepih. Stigao im je napokon takozvani revolucionarni tandem bicikl. Čekaju ga već tri godine, jer se u tvornici u Italiji za vrijeme korone nije proizvodio.


Četrdesettrogodišnji Josip prvi put nakon petnaeset godina sjeda na bicikl. Nekoć je obožavao bicikle i motore. Sada mu je ostalo tek 2% vida.

- Odličan osjećaj, volio bih da su te relacije još duže . Potrudit ćemo se da idemo što dalje, rekao je oduševljeno Josip Laća iz Zadra.

- Bicikl sam vozio sve do svoje 27, 28 godine i onda mi je vid počeo padati. Inače, sam prije vozio i bicikle i motor. Dugo sam i nogomet trenirao, tako da sam sportaš od malih nogu, dodao je.

Ništa lošiji u "pedaliranju" nije ni gospodin Nikola. Iako u osmom desetljeću i praktički slijep od rođenja, ovo mu je druga vožnja u životu.

- Na ovaj bicikl sjeo sam drugi put. Prvi put je bilo prije osam dana kad je došao u Zadar, rekao je Nikola Vitlov iz Zadra.

Kaže kako prije toga nije ništa vježbao te objasnio zašto mu dobro ide.

- Često sam se s prijateljima vozio na motoru. Volim se rekreirati. Imam doma i traku za trčanje i sobni bicikl, ali ovo je ipak nešto drugo kad si vani, kad si u pokretu, istaknuo je.

Dva Josipa na biciklu, videći naprijed, slijepa osoba iza. Inače, u Zadarskoj je županiji oko 160 slijepih osoba i cilj je da svi sjednu na tandem bicikl i uživaju u vožnji poput djece.

- Videća osoba se nalazi naprijed i daje sugestije vozaču iza skrećemo li lijevo ili skrećemo desno kako ne bi radili kontru i pri tome se ne bi ozlijedili i pali, objasnio je Josip Milković, videći pratitelj.

- Odlično, to je jako dobro, dobar sistem i mislim kako će jako puno doprinijeti da se slijepe osobe uključe u normalan život, smatra Irena Radić Rossi iz Zadra.

Ne smeta Nikoli i Josipu ni marčana bura.

- Tko ima volje, njemu ništa ne smeta, rekao je Josip Laća.

Što je za njih malo više vjetra. Ipak su to sportaši cijeloga života - obožavaju pikado, boćanje, sad i biciklizam, a čak su se i s europskih natjecanja vraćali sa zlatom.

Stabla su procvjetala, proljeće miriše u zraku i naprosto zove na rekreaciju. Sada će na svježem zraku i u dobrom društvu moći uživati i ovi Zadrani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!