Tona starih ribarskih mreža izvađena iz lastovskog podmorja

21:10 / 21.09.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT

Tona starih ribarskih mreža izvađena iz lastovskog podmorja

Tona starih ribarskih mreža izvađena iz lastovskog podmorja

Foto: Dnevnik / HTV

Čak 10% otpada u moru takozvani su fantomski ribolovni alati. Riječ je o mrežama i vršama, najčešće plastičnima, koji ostanu zaglavljeni u podmorju, otrgnuti s brodova uslijed nevremena ili morskih struja. Veliki je to problem i u Jadranu, čak i u zaštićenim dijelovima poput Parka prirode Lastovsko otočje. Zato veseli projekt uklanjanja tih alata - Ghostgear. Pokrenula ga je WWF Adria.

S južne strane Lastova velike su dubine i zidovi - nažalost i carstvo starih mreža.

- Tamo gdje je toga puno, mreže još češće zapinju i još se više kidaju. Onda još više otpada ostaje u moru. A po mome iskustvu, tamo gdje ima puno tog alata, riba se rjeđe vraća, kaže Antonio Đivoje, jedan od lastovskih ribara koji se mapiranjem nalazišta uključio u projekt Ghostgear.

U samo 3 dana s dubina od 20 do 50 metara izvučena je tona fantomskih ribolovnih alata! Fabijan Peronja iz WWF Adria upozorava da je najveći problem što taj alat ostaje na dnu - riba se i dalje hvata na njega što je pogubno i za ribare i za biološki raznolikost te morsku floru.

Lastovsko je otočje jedno od najbogatijih i najočuvanijih botaničkih područja na Sredozemlju, utočište je brojnim ugroženim životinjama. Duša boli gledati što je sve fantomski ribar ulovio: gorgonije, rakovi. Prebiru Lastovci što se spasiti da. Jelena Matoković iz Parka prirode Lastovsko otočje napominje kako se puno morskih životinja zaplete i ugine. Naročito veliki morski sisavci - kornjače.

- Sad smo počeli dosta s ribarima surađivati i dobijati informacije kad mreža ostane. Tako da se ona odmah vadi kako se ne bi napravila nikakva šteta, objašnjava Marko Frlan iz Ronilačkog centra Ankora.

Ribari su testirali i nove GPS bove, suradnja je to s Upravom za ribarstvo, radi još lakše potrage za potrganim ribolovnim alatima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!