U Hrvatskoj nedostaje cvijeća, uvozimo ga u vrijednosti od 50 milijuna eura

06.03.2023.

20:47

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Dnevnik/HRT/R.S.

U Hrvatskoj nemamo dovoljno cvijeća ni za vlastite potrebe

U Hrvatskoj nemamo dovoljno cvijeća ni za vlastite potrebe

Foto: HTV / HRT

Za dva dana Međunarodni je dan žena, kada se pripadnicama ljepšeg spola simbolično dariva cvijeće. A u Hrvatskoj ga nemamo ni približno dovoljno ni za vlastite potrebe. Cvijeća i ostalog ukrasnog bilja godišnje uvozimo u vrijednosti 50 milijuna eura, deseterostruko više nego što ga izvozimo. Pada i proizvodnja, prije tri godine uzgajalo se na oko 300 hektara, danas na gotovo dvostruko manje. Naravno, val poskupljenja nije zaobišao ni cvijeće.


Ruža - simbol ljubavi i prijateljstva najčešće se daruje ženama na njihov dan. Neki ne samo tada.

- 13 godina kako mi je supruga umrla i onda uz njezinu sliku svježu ružu. Rekla mi je nemoj mi ove "umjetnjake" nositi, za HRT Dnevnik rekao je građanin. 

Ruže su nekada popularnim karanfilima preuzele dominaciju. Oni se više i ne proizvode u Hrvatskoj.

- Zato što su proizvođači počeli proizvoditi povrće itd. Više im se to isplati, a karanfil uvozimo, kazala je Marija Šepoval, vlasnica cvjećarskog obrta u Bjelovaru.

Desetak posto porasle su cijene cvijeća dobavljača pa su ih i oni morali povećati. Teško je cvjećarima naći rezano cvijeće proizvedeno u Hrvatskoj.

- Sad su najpopularniji gerberi što se tiče proizvodnje u Hrvatskoj preko ljeta imamo i margarete za Sesvete, krizanteme, ali od ovog cvijeća što može preko zime jedino gerberi, rekla je Šepoval. 

Proljetna ekspanzija cvijeća


Sprema se tradicionalna proljetna ekspanzija cvijeća po okućnicama. Obitelj Ravenšćak već 25 godina zadovoljava domaće tržište.

- Mi se bavimo prodajom u različitom periodu i za Sisvete i Dan žena i Božić u biti cvijeće se stalno prodaje, ljudi vole cvijeće, kazao je Juraj Ravenšćak, dipl. ing. agr., vlasnik OPG-a u Bjelovaru.

Cvjećari su se u posljednje vrijeme nerijetko osjećali uvenulo. 30-tak posto bila je manja proizvodnja tijekom lockdowna te energetske krize. Novi je uteg poskupljenje sirovina.

- Supstrat u koji sadimo cvijeće poskupio je 50 posto, u odnosu na 2. mjesec prošle godine, plastika, teglice i plitvice transportne su poskupile 100 posto, sadnice su poskupile 20 posto, a mi još nismo napravili svoje cijene koje će se morati korigirati, istaknuo je Ravenšćak.

Da ne bi nestalo i to malo cvijeća koje se proizvodi u Hrvatskoj, vezano uz cijene, morat će se naći kompromis.

Osim problema u proizvodnji, domaće cvjećare na sjeveru zemlje potkraj svibnja prošle godine pogodilo je i nezapamćeno nevrijeme. Tuča je uništila gotovo polovinu hrvatske proizvodnje cvijeća.

Od tada je prošlo deset mjeseci, a još se osjećaju posljedice strašnog nevremena. Šteta je bila veća od 3 milijuna eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!