Varaždinski umjetnici u napuštenom prostoru stvaraju punom parom

06.08.2022.

06:54

Autor: Paula Poljak-Morandini/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Varaždinski umjetnici

Varaždinski umjetnici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Otkako je prije nepune dvije godine grad Varaždin umjetnicima ustupio napušteni poslovni prostor uz Dravu - na 60 tisuća četvornih metara zaživjelo je desetak ateljea. Članovi Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva - RezervArt - i na vrhuncu ljeta planiraju zajedničke nastupe i stvaraju punom parom. 

U RezervArtu, tik uz Dravu, mir i tišina, čini se - ljetna stanka. Željezne skulpture Nikole Vudraga dočekuju posjetitelje. A unutar objekta u vrelo poslijepodne - umjetnici stvaraju. 

- Sezona je na vrhuncu, narudžbe su stigle, turistička sezona se pokrenula. I nekako mi je laknulo da je sve ponovno došlo na svoje mjesto, naglasila je Tajana Berga, keramičarka, Atelier Berga.

Među prvima je sudjelovala u varaždinskom Centru kreativne industrije, a od samog početka u RezervArtu. Iza ugla - radionica za izradu gitara majstora Željka, poznatijeg kao Medo. Ekipa iz RezervArta pozvala ga je da im se pridruži. 

- S obzirom na to da je to ideja kao kamp kulturni, umjetnički, dakle, razvoj nekakve umjetnosti i kulture u gradu koji je na nekakvom malo višem nivou, meni se ta ideja dopala, istaknuo je Željko Tkalec Medo, graditelj gitara.

Tik do njega - Lovro je najmlađi član ekipe. Samo pola godine radi u tom prostoru, a i novi je u poslu. 

- Nije to nikad bilo tako, bila je matematička gimnazija, Filozofski fakultet i na kraju smo odlučili sve to pustiti i primiti se drva. Zapravo sam prvo gitaru počeli raditi. S tim smo se jedno vrijeme bavili i onda je to polako prešlo na druge stvari. Sad sam skroz u daskama za rezanje, rekao je Lovro Vujnovac, DREVO.

Plemeniti metali - bakar, zlato i srebro, po narudžbi i platina, brilijant, mediji su kiparice i voditeljice udruge - Paule. Iako se bavi i organizacijom manifestacija te izvedbenim umjetničkim praksama, najviše je posvećena dizajniranju nakita.

- Mislim da smo napravili puno. U najmanju ruku, usred koronavirusa i uslijed svega, ipak smo uspjeli producirati umjetnost, i na neki način je približiti publici, naglasila je Paula Banić Vudrag, voditeljica Udruge RezervArt.

Ljeto je idealno doba i za izradu monumentalnih skulptura po kojima je Nikola nadaleko poznat. Nedavno je dobio čast sudjelovati u izradi eurokovanica. 

- Rodilo se jedno cijelo, hajdemo ga nazvati art selo. Funkcioniramo kao jedna velika obitelj i možemo zajedno raditi i to je onda sjajno, to je bio cilj od početka, rekao je Nikola Vudrag, idejni začetnik i voditelj Udruge RezervArt.

Prostor je zaživio, umjetnici se međusobno nadopunjuju. Pripremaju se za zajednički nastup početkom iduće godine u Meksiku, čeka ih Los Angeles, Hong Kong. Transport skulptura dobro su izvježbali, pa su tako poodraslog Bambija pripremili za povratak u šumu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!